VS is dankzij schaliegas de nieuwe energie supermacht

In Nederland wordt er sinds kort ook actie gevoerd tegen schaliegaswinning Beeld ANP
In Nederland wordt er sinds kort ook actie gevoerd tegen schaliegaswinningBeeld ANP

Door gebruik van nieuwe technologieën - vooral schaliegaswinning - is de Verenigde Staten in korte tijd 's werelds topproducent van olie- en aardgas geworden. Dat stelt de Energie Information Administration (EIA) in nieuw rapport.

redactie

Het energieagentschap EIA stelt dat de VS dit jaar 's werelds topproducent van aardolie, gas en koolwaterstoffen zal zijn. Het land zal daarmee Rusland en Saoedi-Arabië voorbij zijn gestreefd als energieproducent. Schaliegas heeft in de VS een razendsnelle groei doorgemaakt.

Energierevolutie
Toch zullen de VS Rusland en SA niet snel van de troon stoten. Want niet elke koolwaterstof zoals de VS produceert heeft dezelfde hoeveelheid aardgas als Saudi-Arabië in termen van de BTU energie die brandstoffen kunnen produceren. Bovendien kan Saudi-Arabië die aardolie en olie produceert voor een prijs van $ 100 per vat verhandelen over de hele wereld, terwijl het Amerikaanse gas niet gemakkelijk kan worden geëxporteerd en dus vooral gebruikt wordt voor de binnenlandse energieconsumptie.

Maar volgens de EIA is het verbazingwekkend hoe groot Amerika's energie-revolutie is. De belangrijkste drijvende kracht achter de stijging van natuurlijke koolwaterstof is natuurlijk de hoge energieprijs, waardoor het voor energiebedrijven financieel kansrijk werd om te gaan boren naar olie-en gasbronnen in schalierotsen.

schaliegas controversieel
Toch blijft het boren naar schaliegas ook in de VS controversieel, omdat het niet echt bevordelijk is voor het klimaa. Bij deze boringen komt immers een grote hoeveelheid chemisch afval vrij. Om naar schaliegas te boren wordt onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in het gesteente gespoten. Door de grote druk breekt dan het gesteente. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand. Deze mix van water en chemicaliën wordt dan weer opgepompt.

Dit productiewater neemt zware metalen en van nature radioactieve elementen uit de ondergrond op. Dit moet daarom als chemisch afval worden verwerkt. Een gedeelte van de gebruikte chemicaliën en vloeistoffen blijft echter altijd in het gesteente achter. In de VS is inmiddels naar boven gekomen door onderzoek van de Duke University dat energieproducenten dit afvalwater van schaliegasboringen vaak niet correct afvoeren, waardoor onnodige schade aan het milieu wordt toegebracht.

Milieubeweging
Milieuactivisten zijn er om die reden inmiddels in geslaagd om de boringen naar schaliegas in New York te stoppen en ze proberen hetzelfde in Californië te bereiken. Maar tot nu toe lijkt de milieubeweging de energierevolutie in de VS niet te kunnen stoppen. Al was het maar omdat president Obama weinig maatregelen treft om de winning naar schaliegas te beperken.

Nederland
In Nederland is een proef naar schaliegasboringen onlangs voor 1,5 jaar uitgesteld, wegens grote bezwaren van omwonenden. Minister Kamp heeft echter laten weten nog steeds grotere voor- dan nadelen te zien in de winning naar schaliegas.

undefined

ontwikkeling energieproductie VS, Rusland en Saudi Arabië sinds 2008 Beeld EIA
ontwikkeling energieproductie VS, Rusland en Saudi Arabië sinds 2008Beeld EIA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden