Attractiepark

Voormalige circusolifant Buba moet nu in Hongarije waarschijnlijk alsnog kunstjes gaan doen

De Afrikaanse olifant was sinds eind jaren zeventig in Nederland, aanvankelijk bij Circus Renz. Beeld ANP
De Afrikaanse olifant was sinds eind jaren zeventig in Nederland, aanvankelijk bij Circus Renz.Beeld ANP

De voormalige circusolifant Buba moet mogelijk weer kunstjes doen in een Hongaars attractiepark. Dat komt mede door de Tweede kamer, zegt minister Staghouwer.

Onno Havermans

Het is niet in het belang van het dier als olifant Buba weer gebruikt gaat worden voor optredens voor publiek, schrijft minister Henk Staghouwer van landbouw, natuur en voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer. Maar de minister kan dat niet voorkomen. Buba is begin dit jaar verkocht aan een Hongaars attractiepark, dat zijn olifanten ook kunstjes laat doen. En de tweede Kamer draagt daar indirect schuld aan.

De Afrikaanse olifant was sinds eind jaren zeventig in Nederland, aanvankelijk bij Circus Renz en sinds de jaren negentig bij Circus Freiwald. Sinds 2015 was ze met pensioen, omdat circussen in Nederland geen wilde dieren meer mogen gebruiken. Staghouwers voorganger Carola Schouten probeerde Buba onder te brengen in opvangpark Elephant Haven in Frankrijk. ‘De toenmalig eigenaar wilde daar echter niet aan meewerken en de Tweede Kamer heeft middels twee aangenomen moties in december 2020 de regering verzocht er zorg voor te dragen dat Buba bij haar eigenaar kon blijven', schrijft de minister in antwoord op vragen van Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg.

Begin dit jaar heeft de familie Freiwald Buba verkocht aan het Kimba Elefant Park van de Hongaarse familie Casselly, waar optredens voor het publiek plaatsvinden. ‘Ook worden olifanten ingezet om kunstjes uit te voeren met hun begeleiders’, schrijft Staghouwer. De familie Freiwald liet eerder dit jaar al weten dat door de coronapandemie het onderhoud van Buba niet meer was op te brengen en dat het Hongaarse park veel ervaring heeft in de omgang met olifanten. Actiegroep Animal Rights noemde de overgang naar Hongarije toen al ‘onacceptabel.’

Lees ook:
Na het faillissement van circus Renz belandde Milko Steijvers in een depressie. Nu is hij weer helemaal terug

Milko Steijvers kan opnieuw lachen. De voormalige directeur van circus Renz, het grootste circus van Nederland, pikt na een faillissement de draad van zijn leven weer op. Nu in de kleinste tent van het land.

Hansken, Nederlands beroemdste olifant van de 17e eeuw, rook misdadigers en wees hoerenlopers aan

Net als Buba moest Hansken de mensen vermaken. Op den duur kon ze dansen, marcheren, schermen en een musket afschieten. Met haar slurf zou de olifant ook ruiken wie de misdadigers onder het publiek waren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden