Voorlopig geen proefboring naar schaliegas in Boxtel
De bestuursrechter in Den Bosch bepaalde dinsdagmiddag dat er in de gemeente Boxtel voorlopig niet naar schaliegas kan worden geboord. Volgens de rechter had de gemeente geen tijdelijke ontheffing had mogen verlenen.
De zaak was aangespannen door buurtbewoners en door de Rabobank die in de buurt van de boringen een belangrijk datacentrum heeft. De bank vond dat de gemeente Boxtel geen tijdelijke ontheffing had mogen verlenen omdat de proefboring per definitie niet tijdelijk is. Als gas wordt gevonden, is het de bedoeling het ook uit de grond te halen. De rechter sloot zich daar bij aan.
Deskundigen zeiden in september in de De Tweede Kamer dat een proefboring noodzakelijk is om de potentie van schaliegas in Nederland te kunnen inschatten. Volgens de deskundigen is het onmogelijk om de hoeveelheid, het rendement en de risico's te beoordelen zonder de grond in te gaan.
"Er bestaat grote onzekerheid over de grootte van de gasvelden en de effectiviteit van het boren", aldus geoloog Van Bergen van onderzoeksbureau TNO. "Er is geen andere manier waarop we dit kunnen uitvinden dan met een proefboring."
Schaliegas is omstreden nadat er berichten uit Amerika overwaaiden over ernstige vervuiling en gezondheidsproblemen in boorgebieden. Volgens Cuadrilla is de gaswinning in Nederland niet te vergelijken met die in de VS. "Hier zit het gas op bijna drie kilometer diepte, daar zit het net onder het grondwaterniveau. Dat betekent dat het hier moeilijk in contact kan komen met grondwater. Bovendien gebruiken wij veiliger buizen en veel minder chemicaliën. De regels en het toezicht zijn veel strenger dan in de VS."
De tegenstanders van schaliegas reageerden fel. "De risico's kunnen acceptabel zijn", aldus Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), "maar dit gaat alleen nog over een proefboring. De omstreden techniek gaat hoe dan ook veel schade aanrichten aan de natuur. En dat in een gebied in Brabant dat toch al onder druk staat."
Volgens de tegenstanders is de keuze voor schaliegas een politieke. Tegen de tijd dat het gas in Slochteren op is, kunnen we ook zijn overgeschakeld op schone energie. Andere Europese landen investeren wel in duurzaamheid. Als we nu kiezen voor schaliegas, worden we het economische lachertje van Europa", aldus hoogleraar duurzaamheid Rotmans.