null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Voorjaarsbloemen in de sneeuw

Koos Dijksterhuis

Er zijn tientallen typen krokus. Dat heb je met populaire tuinbloemen. Oorspronkelijk komen (wilde) krokussen uit Zuid-, Centraal- en vooral Zuidoost-Europa. Ook in Centraal-Azië komen ze voor. Toen ik in de bergen van Noord-Pakistan woonde, kwam ik ze in de lente wel tegen. Krokussen zijn bergbloemen en ze horen bij de familie der lissen. Boerenkrokussen zijn in de negentiende eeuw uit de Balkan gehaald om de tuinen van landhuizen en andere steenhuizen (stinsen) op te luisteren.

Uit boerenkrokussen en een paar wilde krokussoorten is een baaierd aan tuinkrokussen gekweekt: paarse, witte en gele; vroege en late bloeiers, lente- en herfstbloeiers. Krokussen zijn te vermeerderen via hun bollen. Wilde krokussen vormen ook zaad, maar niet alle tuinvarianten kunnen dat. Zaadvorming gaat vaak ten koste van de bloemomvang, en grote bloemen verkopen beter.

Ik vind een veld vol krokussen prachtig en aardhommels, honing- en metselbijen weten de bloemen te waarderen. Dan moet het wel een beetje zonnig zijn, want dan sperren de bloemblaadjes zich open tot sterren waar ook een dikke aardhommel gemakkelijk bij kan. Anderzijds vormt een iets gesloten bloem een beschut kamertje waarin het algauw een paar graden warmer wordt dan op het omringende gras. En dat is ook weer prettig voor kleumende insecten.

De naam krokus heeft niets te maken met kussen. Krokus is afgeleid van het Latijnse Crocus, dat weer van het Oud-Griekse κροκοσ (krokos) komt. In hedendaags Grieks betekent krokos dooier, wat misschien door de gele krokus geïnspireerd is.

In mijn tuin staan paarse, laatbloeiende lentekrokussen. Ze werden getrakteerd op hagel- en sneeuwbuien. Als maart zijn staart roert, houden de krokussen hun bloemen dicht. Ze zijn dan minder snel uitgebloeid – je moet er de pluspunten van inzien, nietwaar? En een paar bosjes paarse voorjaarsbloemen in de sneeuw is toch ook wel speciaal.

Krokussen in de sneeuw Beeld Koos Dijksterhuis
Krokussen in de sneeuwBeeld Koos Dijksterhuis

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit. Lees hier zijn eerdere Natuurdagboeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden