Ecologische voetafdruk

Voor wie het nog niet wist: de trein is echt veel schoner dan de auto

Station Arnhem, vanaf hier is het nog negen minuten lopen naar de Hovenierstraat.  Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Station Arnhem, vanaf hier is het nog negen minuten lopen naar de Hovenierstraat.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De NS maken het nu in één minuut duidelijk: de auto mag dan vaak sneller en soms goedkoper zijn, de trein is veel schoner.

Hanne Obbink

‘Wist je dat de treinen van NS sinds 2017 op 100 procent windenergie rijden?’ Toegegeven, iets van reclame voor de trein zit er wel in. Toch komt de trein er lang niet altijd als beste uit op ns.nl/reisvergelijker, sinds dinsdag online. De auto is vaak sneller en niet zelden goedkoper.

Maar kijk naar het derde element van de Reisvergelijker, de CO2-uitstoot, dan is binnen één minuut helder: de trein is véél schoner dan de auto.

Een willekeurig voorbeeld: vanaf het Haringvliet in Zwolle naar de Hovenierstraat in Arnhem. 16 minuten fietsen, 6 minuten om die fiets te stallen, de treinreis zelf en in Arnhem 9 minuten lopen. Samen 1 uur en 37 minuten, voor 15 euro 90. Per auto doe je er 61 minuten over (file en parkeren meegerekend) en is het iets goedkoper: 14 euro 88.

Maar dan de CO2-uitstoot: 150 gram tegen 10,5 kilo. Duidelijk genoeg.

“We willen een reiziger meer inzicht geven in CO2-uitstoot en transparant zijn over de prijs”, zegt Ivo Steffens, directeur commercie bij de NS. “Veel mensen weten nog niet dat de CO2-winst heel groot is als je de trein pakt in plaats van de auto”, voegt Mariken Stolk van Milieu Centraal eraan toe.

De gegevens voor de Reisvergelijker komen van 9292, Milieu Centraal en het Nibud. En voor de auto zijn vaste lasten als verzekering en belasting niet meegerekend. Wie kiest er, kortom, nou níet voor de trein?

Lees ook:

2022 was een ‘zwaar en vervelend jaar’, en toch denken de NS er goed voor te staan

Stevige verliezen, een groeiende schuld, reizigers die na de coronacrisis niet meer terugkomen. En toch denken de NS dat ze er ‘rooskleurig’ voor staan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden