Uitzendbureau

Voor Randstad was 2022 een goed jaar met een kil einde

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Uitzendbureau Randstad heeft 2022 goed afgesloten. Het bedrijf maakte dinsdag een omzetgroei bekend van 12 procent. Maar het economische tij lijkt te keren.

Daan Marselis

Voor uitzendbureau Randstad was 2022 een uitstekend jaar. De omzet groeide tot 27,6 miljard euro, 12 procent erbij. Maar het venijn zat in de staart: het vierde kwartaal was duidelijk minder goed.

Randstad wijst de afkoelende economie aan als oorzaak. Daardoor hebben werkgevers minder behoefte aan (tijdelijk) personeel. Econoom Katinka Jongkind van ING verwacht dat die trend doorzet. Zij gaat ervan uit dat de Nederlandse flexmarkt zal krimpen dit jaar, mogelijk met 2 procent. Dit komt doordat de flexmarkt, waar behalve uitzendbureaus ook detacheerders, payrollbedrijven en werving- en selectiebureaus actief zijn, over het algemeen conjunctuurgevoelig is.

“Als het goed gaat, huren werkgevers als eerste flexkrachten in. Maar als het slechter gaat, worden de flexkrachten als eerste weggestuurd. Dan doen werkgevers het met hun vaste medewerkers”, zegt Jongkind. Er is nu één verschil: de arbeidsmarkt is nog altijd zeer krap. Werkgevers hebben moeite om hun vacatures gevuld te krijgen. Dit zal een redding blijken voor bijvoorbeeld gespecialiseerde detacheerders en werving- en selectiebureaus, zegt Jongkind. “Zij zijn goed in het vinden van personeel en zijn dus nog in staat om meerwaarde te bieden.”

Toch heeft de flexmarkt ook last van het personeelstekort. Ook voor gespecialiseerde bedrijven is het nu moeilijker om geschikte kandidaten te vinden. Dit leidt volgens Jongkind tot een daling van het aantal uitzenduren. Uitzendorganisaties en andere flexwerkgevers maken dat goed door hogere tarieven te vragen.

Volgens Jongkind heeft Randstad het voordeel dat het zo groot is. Het bedrijf heeft verschillende activiteiten, van uitzenden tot werving en selectie. “Als het bij één activiteit tegen zit, kan het dat goedmaken in een andere markt.”

Minder groei in Nederland, krimp in België en de VS

Randstad is actief in tientallen landen, van de VS tot Italië en Spanje en Portugal. Alleen in Duitsland groeide de omzet in het vierde kwartaal harder dan in de rest van het jaar. In alle andere markten vlakte de omzetgroei af.

In Nederland steeg de jaaromzet met 4 procent, terwijl de groei in het vierde kwartaal bleef steken op 2 procent. In Frankrijk geldt eenzelfde beeld: 8 procent groei in 2022, terwijl het vierde kwartaal bleef hangen op 4 procent.

In andere markten daalde de omzet in de laatste drie maanden van het jaar: in de VS met 5 procent, en in België, Luxemburg en het Iberisch schiereiland met 2 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021.

Lees ook:

Werkende mens heeft de macht in nog altijd krappe arbeidsmarkt

Het aanhoudende tekort aan personeel blijft pijnlijk voor werkgevers. Maar de extreme krapte kent ook veel gelukkigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden