Voor Nederlanders is natuur: bos, bos en nog eens bos

null Beeld anp
Beeld anp


In Nederland is natuur iets voor het weekend. Allochtonen zien natuur meer als gebruiksnatuur waarmee en waarin geleefd wordt. Natuur is overal en universeel. De regen, de dieren, de geuren en de mensen; ze horen er allemaal bij. Nee hoor, reageren Nederlandse jongeren: 'Natuur is vooral flora en fauna".

Monica Wesseling

Marjolein Kloek sprak voor haar promotie-onderzoek jongeren van Chinese, Turkse én Hollandse afkomst. Natuurbeleving blijkt cultuurgestuurd. Voor de Turken en Chinezen is het belangrijk de natuur te ruiken, te proeven en te voelen, autochtonen gebruiken vooral hun ogen.

De promovenda vroeg de jongeren ook naar hun voorkeurslandschap door hen foto's van hei, bos, parken, water en stuifzand voor te leggen. Turkse jongeren kiezen voor droge landschappen - vergelijkbaar met het land waaruit ze komen. Bij de Chinese ondervraagden ging de voorkeur uit naar natte natuur. Nederlanders willen bos, bos en nog eens bos.

Wildernisnatuur wordt door de Turkse en Chinese jongeren minder gewaardeerd. Kloek: "Wildernis staat voor Turkse en vermoedelijk ook voor Marokkaanse jongeren symbool voor onherbergzame woestenij". Die wildernis is bij autochtonen sinds de romantiek wél het ideaalbeeld van de natuur, zelfs al voelen ook veel autochtonen zich het meeste thuis in iets meer gecultiveerde landschappen.
Ook Chinese jongeren hebben weinig op met woeste natuur. Ordening is wenselijk.

Opvallend genoeg hangen Aziatische jongeren wel aan water en bergen. In het taoïsme zijn dat de uitersten waartussen alle dingen zich bewegen. Landschappen met veel lucht scoren bij hen hoog. Die luchtvoorkeur kan volgens Kloek overigens ook vertekend zijn: alle ondervraagde Chinezen zijn afkomstig uit Hongkong, een stad vol smog.

Kloek promoveert aan de vakgroep Natuurbeheer en Plantecologie van Wageningen Universiteit, haar onderzoek wordt betaald door Staatsbosbeheer. Deze natuurorganisatie wil meer allochtonen bij de natuur betrekken. Na de gesprekken met kleine groepjes jongeren zal Kloek de komende maanden nog 1000 allochtone en autochtone jongeren schriftelijk enquêteren.

Een uitgebreid artikel over het onderzoek van Marjolein Kloek staat vandaag in dagblad Trouw

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden