Record
Voor het eerst meer dan helft van stroom uit duurzame bronnen
Vorige week werd een record gebroken: nog nooit werd in één week zo veel elektriciteit opgewekt uit duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen.
Afgelopen week was meer dan de helft, bijna 54 procent, van de gebruikte elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Nog nooit lag dit percentage zo hoog, blijkt uit cijfers van de website Energieopwek.nl, een samenwerkingsverband van onder meer Tennet, de Gasunie en Netbeheer Nederland. In de recordweek van vorig jaar kwam 46 procent van de gebruikte elektriciteit uit duurzame bronnen.
Gunstige weersomstandigheden
Afgelopen week kwam de elektriciteit voor 31 procent uit windmolens, 11 procent uit zonne-energie, en bijna 10 procent uit biomassa. Op de site van Energieopwek valt biomassa onder hernieuwbare bronnen, er is echter discussie over de duurzaamheid hiervan.
Dit record kan volgens hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft Kornelis Blok verklaard worden door een combinatie van factoren: de toegenomen populariteit van lokale energieprojecten, de zonne- en windprojecten van de overheid maar vooral door de gunstige weersomstandigheden.
“Er zijn weken dat het heel zonnig is en dat het hard waait. Vorige week was toevallig een week met redelijk veel zon en vooral veel wind. Dat was te zien: in totaal is er voor meer dan 20 procent elektriciteit opgewekt door wind aan land.”
Recordweek houdt niet lang aan
Volgens Blok houdt deze recordweek niet lang aan, door de variatie van week tot week. “Het is typisch iets dat in golven komt.” Toch verwacht Blok dat de zonne- en windprojecten van de overheid en de toenemende populariteit van energiecoöperaties ervoor zorgen dat over een paar jaar de elektriciteit voor 50 procent uit hernieuwbare bronnen komt. Momenteel is gemiddeld 30 procent van de elektriciteit per jaar afkomstig uit duurzame bronnen.
In Nederland wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame bronnen bij het opwekken van energie. Zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek dat het opwekken van energie met zonnepanelen in 2020 is verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Het verbruik van energie uit wind nam dat jaar met 29 procent toe. Deze stijging komt met name door de realisatie van windmolens op zee, zoals bijvoorbeeld windpark Borssele.
Het lokaal opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld door burgerinitiatieven, wordt ook populairder. Het afgelopen jaar kwamen er 39 nieuwe lokale energiecoöperaties bij, waarmee de teller in totaal op 676 staat. Deze lokale energie projecten wekken inmiddels genoeg energie op voor 380.000 huishoudens, 65.000 via zon en 315.000 via wind.
Lees ook:
Hoe harder de wind, hoe meer energie? Nee, zo simpel is het niet
Als het té hard waait, dan gaan de wieken uit voorzorg in ruststand.