ColumnVincent Dekker
Voor het eerst hebben we met zijn allen meer dan een miljard kiloWatt aan zonnepanelen
De wereld heeft een bijzondere grens overschreden: we hebben voor het eerst meer dan één teraWatt aan zonnepanelen staan. Dat komt neer op zo'n drie miljard zonnepanelen. En Nederland draagt daar relatief veel aan bij.
U weet dat ik van cijfers houd en getallen kunnen me vaak niet groot genoeg zijn. De afgelopen week werd ik op mijn wenken bediend. Want als het goed is krijgen we wereldwijd voortaan stroom uit panelen die samen in een zonnig uur meer dan een teraWattuur (TWh) produceren. Een TWh is een miljard kiloWattuur (kWh). Als je bedenkt dat een Nederlands huishouden per uur gemiddeld een halve kiloWattuur verbruikt, dan krijg je een beetje het gevoel hoeveel een TWh is. Voor wie het verschil tussen kW en kWh niet helder is: zonnepanelen met een capaciteit van 1 kW produceren (in voorjaar en zomer) in één zonnig uur pakweg 1 kWh aan stroom.
Mijlpaal op mijlpaal
Diverse rekenmeesters hebben gekeken wanneer we de mijlpaal van 1 TW zouden bereiken. Hun rekensom is betrekkelijk eenvoudig. Vorig jaar hebben we voor 183 GW (een gigaWatt is een miljoen kW) aan panelen in de wereld bijgeplaatst en kwam het totaal op 971 GW. Voor dit jaar wordt voorzien dat er 200 tot 230 GW aan nieuwe panelen bijkomen (ook een mijlpaal: voor het eerst meer dan 200 in een jaar). We hebben van het nieuwe jaar nu zo'n 80 dagen achter de rug, 22 procent van het jaar. Dus zou er nu 22 procent van 200 GW geplaatst kunnen zijn, oftewel 44 GW, wat het totaal op 1015 GW brengt, 1,015 TW.
Daar kun je natuurlijk wat kanttekeningen bij plaatsen. Zo stijgt het aantal panelen dat wordt geplaatst elk jaar, maar die stijging is in het begin van het jaar minder groot dan aan het eind. Ook worden af en toe oude panelen verwijderd. Daar staat tegenover dat de schatting van 200 GW echt een ondergrens is die vrijwel zeker veel te laag is. In het verleden waren schattingen bijna altijd te laag. Het zou op basis daarvan dit jaar ook nog meer dan 230 GW kunnen worden.
Een ‘nul op de meter-huis’
Wereldwijd is China de grootste fabrikant van zonnepanelen en de grootste afnemer ervan. Maar Nederland doet de laatste jaren ook bijzonder goed mee. Per hoofd van de bevolking is Nederland in Europa zelfs koploper. Het zou me niet verbazen als dit wereldwijd ook het geval is, op misschien een ministaatje met heel weinig inwoners na. In Nederland groeide het zonnepanelenbestand vorig jaar van 11 naar 14,3 GW en de verwachting is dat dit de komende vier jaar, tot eind 2025, groeit naar liefst 32 GW.
Voor wat het waard is: ik tracht daar mijn steentje aan bij te dragen met de aanschaf van extra zonnepanelen. Eind april komen er naast mijn 12 oude panelen van samen 2,76 kW nog 22 nieuwe panelen van in totaal 8,8 kW bij. Ik ga dan zo'n 10.000 kWh per jaar aan stroom produceren, stroom die vooral voor mijn komende warmtepomp is bedoeld. Komend najaar ben ik van het gas af en en wek ik alle stroom die ik dan nodig heb in principe zelf op. Ik heb dan een ‘nul op de meter-huis’, zoals dat heet. Ik denk zelfs dat ik nog wel wat kWh's overhoud voor de elektrische auto die er volgend jaar moet zijn. De voorspelling van veel deskundigen dat de wereld in 2050 vooral op zonnestroom zal draaien, vind ik dan ook niet onlogisch.
In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon. Vincent Dekker heeft nu ook podcast, onder meer over zonnepanelen - beluister die via deze link of zoek hem op via de bekende kanalen.
Lees ook:
Even rekenen: de wereld plaatste in een jaar wel 40 kerncentrales aan zonnepanelen
Melden dat er vorig jaar wereldwijd veel meer zonnepanelen zijn geplaatst dan een jaar eerder, is geen nieuws. Dat gebeurt nu al zo’n 20 jaar achter elkaar. Daarom nu eens wat cijfers om dit in perspectief te zetten: die nieuwe zonnepanelen leveren per jaar net zo veel stroom als veertig kerncentrales à la Borssele.