Opinie

Voedsel verbouwen in de stad is een trend om serieus te nemen

Extreem tuinieren: een Zweeds ontwerp voor een 'groenteflat' middenin de stad. Beeld  Sweco architecten
Extreem tuinieren: een Zweeds ontwerp voor een 'groenteflat' middenin de stad.Beeld Sweco architecten

De eigen moestuin voorziet in een behoefte. Ook de stadsmens heeft een groene omgeving nodig om zich goed te voelen.

Inez Flameling en universitair docent ecologie en evolutie Roosevelt Academy Middelburg

Stadstuinieren of urban farming is hip. Overal in de westerse wereld richten stadsbewoners samen moestuinen in op braakliggende terreinen, in lege gebouwen, in borders, parken en speeltuinen, of zelfs op daken wordt groente verbouwd. Vaak in verplaatsbare kratten of stellages, maar soms ook in de grond. Kleinbehuisden richten een 'groentetafel' in op hun balkon, of verbouwen groenten in de tuin van een drukbezette buurman die er zelf niet aan toekomt.

De trend gaat veel verder dan wat tuinliefhebbers die hun eigen prei willen oogsten. Veel 'stadsboeren' zijn bezig zich te organiseren in informele verbanden. Er zijn ook bedrijven opgericht die tuinen van particulieren exploiteren en er vervolgens de hele buurt mee van voedsel voorzien. In sommige grote steden, in Engeland onder meer, plant de gemeente zelf hazelaars, fruitbomen en walnoten in parken en langs de straten.

Het is een nieuwe trend met vele voordelen. Al die nieuwe moestuinen in de stad zorgen voor verse en betaalbare groenten en fruit, en lokaal produceren van voedsel leidt tot minder CO2-emissies. Het samen verzorgen van een moestuin is een manier om contacten aan te knopen met buurtgenoten en om kinderen te leren waar voedsel vandaan komt.

Ook zorgt de verkoelende vegetatie voor een schoner en gezonder stadsklimaat. Groenafval hoeft niet te worden afgevoerd maar kan worden hergebruikt als compost, wat transportkosten scheelt. Minder asfalt en minder tegels zorgen voor een betere waterafvoer tijdens hoosbuien. En een moestuin is een prettige, ontspannen vrijetijdsbesteding waarvoor je niet in de auto hoeft te stappen.

Nadelen zijn er eigenlijk weinig. De stadsbodem kan vervuild zijn met zware metalen, dus eerst testen. Er zijn misschien wat praktische problemen, zoals diefstal uit de gemeenschappelijke tuinen en het risico dat een tuin - als het nieuwtje er af is - in de steek wordt gelaten. Maar dat resulteert hooguit in een stukje stadswildernis, waar kinderen dan weer hutten in kunnen bouwen.

Je kunt je afvragen waarom er over het stadstuinieren zoveel drukte wordt gemaakt. Want er wordt wat afvergaderd en georganiseerd rond dit nieuwe onderwerp. Er zijn al speciale websites over stadstuinieren, er zijn gemeentelijke subsidies, conferenties en cursussen.

Zo bijzonder is een moestuin nu ook weer niet. In landelijke gebieden hebben mensen sinds jaar en dag moestuinen of volkstuintjes. Daar is niets hips aan; het zijn vooral oudere mensen die het leuk vinden om boontjes te verbouwen in hun achtertuin en zo wat geld uit te sparen. Lang geleden, tijdens de economische crisis in de jaren dertig, hadden veel stadsbewoners een moestuin, uit pure noodzaak.

Tuinieren midden in de stad is wel iets nieuws. Stadstuinieren is nu zo in de mode omdat het voorziet in een andere behoefte. Volgens de Amerikaanse bioloog Edward Wilson zijn mensen van nature 'biofiel': liefhebbers van levende dingen. We hebben planten en dieren nodig om ons heen en voelen ons het prettigst in de natuur. Zijn stelling wordt onderschreven door wetenschappelijke onderzoek.

Het is al bewezen dat patiënten sneller genezen in een groene omgeving; dat kinderen minder last hebben van ADHD en andere psychische klachten als er groen in de buurt is. Recent onderzoek toont dat een verblijf van vijf minuten in een groene omgeving al een positief effect heeft op het zelfvertrouwen, vooral bij kinderen.

Zolang we doorgaan met de aanleg van wegen en het volbouwen van de open ruimte zal onze 'biofilie' alleen maar harder aan ons gaan knagen. Stadstuinieren is daarom een blijvertje. Al was het alleen al voor de kinderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden