Veetransport

Voedsel- en Warenautoriteit: Extra toezicht op dierenwelzijn tijdens de hitte

null Beeld
ANP

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren tijdens de komende warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Vanwege de verwachte aanhoudende hoge temperaturen treedt vanaf woensdag ook het nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking.

De overheid en het bedrijfsleven hebben in het nationaal plan afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden en dat er extra aandacht wordt besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden. Dierenartsen van de NVWA kunnen op warme dagen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren, zodat er op de koele momenten van de dag of nacht die dieren kunnen worden vervoerd.

Ook kunnen op slachterijen aangepaste keuringstijden aangevraagd worden indien ter plaatse extreme temperaturen verwacht worden, zodat aanvoer van slachtdieren op het heetst van de dag vermeden kan worden.

De Europese Commissie heeft lidstaten vorig jaar al opgeroepen geen transporten langer dan acht uur toe te staan als de voorspelde temperatuur onderweg boven de 30 graden Celsius is. Landbouwminister Schouten zegt daar gehoor aan te willen geven, daarom kijkt de NVWA kritisch of deze grens onderweg niet wordt overschreden.

Lees ook:

Hoe lief is het dier ons nog?

Is er een reden om de mens in rangorde boven het dier te plaatsen? Filosofen Bas Haring en Frank Ankersmit verschillen van mening.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden