VN: Shell niet schuldig aan olievervuiling

Een illegale olieraffinaderij in Ogoniland in Nigeria. Beeld REUTERS
Een illegale olieraffinaderij in Ogoniland in Nigeria.Beeld REUTERS

Niet Shell, maar de bevolking en criminele bendes zijn schuldig aan de grote olievervuilingen in het Nigeriaanse Ogoniland. De publicatie van deze conclusie van de Verenigde Naties laat echter om veiligheidsredenen op zich wachten.

Han Koch

Het eindrapport van een onderzoeksteam onder leiding van Mike Cowing van Unep, het milieubureau van de VN, haalt het beeld van Shell als boosdoener en de bevolking als slachtoffer, geheel onderuit. Toen Cowing dit in augustus vorig jaar al aankondigde, zaten milieuorganisaties in de hoogste boom. De conclusies zouden zijn gebaseerd op cijfers van Shell en de overheid, die er belang bij zouden hebben de bevolking de schuld te geven. De kritiek van niet-gouvernementele organisaties dat Cowing, een zeer ervaren onderzoeker, zijn oren liet hangen naar Shell en de overheid is nu zo hoog opgelopen dat het rapport een veiligheidsrisico is geworden.

Aanvankelijk werd publicatie uitgesteld omdat Unep vreesde voor de levens van honderd onderzoekers die in het onveilige Ogoniland monsters aan het nemen waren. Deze mensen zijn inmiddels thuis en in Ogoniland is het nu relatief rustig nadat met tienduizenden militanten een traject van verzoening is afgesproken.

Maar de Nigeriaanse overheid, feitelijk de opdrachtgever van het onderzoek, vreest nog altijd voor grote onrust in Ogoniland. De bevolking rekent er op dat Shell niet alleen de vervuiling opruimt maar ook met geld over de brug komt ter compensatie van de geleden schade. Onrust in Ogoniland is wel het laatste waarop de nieuwe president, Goodluck Jonathan, zit te wachten.

Uit het onderzoek blijkt dat 80 tot 90 procent van de vervuiling in Ogoniland (waar nog pijpleidingen lopen maar geen olie meer wordt opgepompt) komt door bunkering, vernieling en het aftappen voor eigen gebruik. 'Bunkering' is ruwe olie uit de leiding halen en het via kleine schepen overpompen in tankers voor de kust. Aan die situatie wordt niets gedaan, volgens westerse diplomaten omdat het leger en bevolkingsgroepen er zelf ook geld aan verdienen.

Shell zegt de inhoud van het rapport niet te kennen. Betrouwbare bronnen denken dat het rapport pas in het najaar wordt geopenbaard.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden