Biodiversiteit

VN: De wereld mist alle doelstellingen om de natuur te redden

Een otter eet vis in de Cuiaba rivier, Brazilië, het grootste wetland ter wereld dat wordt geteisterd door branden. Beeld REUTERS
Een otter eet vis in de Cuiaba rivier, Brazilië, het grootste wetland ter wereld dat wordt geteisterd door branden.Beeld REUTERS

Niet één van de doelen die landen zichzelf tien jaar geleden stelden om de natuur te behouden en de soortenrijkdom van de aarde te redden wordt gehaald, schrijven de Verenigde Naties in een rapport over biodiversiteit.

ANP

De impact van de mensheid op de natuurlijke wereld in de afgelopen vijf decennia was ronduit catastrofaal: sinds 1970 is bijna 70 procent van de wilde dieren, vogels en vissen verdwenen, volgens een schatting van het Wereld Natuurfonds deze maand.

Vorig jaar waarschuwde het VN-panel voor biodiversiteit dat een miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd omdat door de mens veroorzaakte activiteiten al driekwart van het land op aarde ernstig heeft aangetast.

In 2010 hebben 190 lidstaten van het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit zich gecommitteerd aan een strijdplan om de schade aan de natuur tegen 2020 te beperken. De twintig doelstellingen variëren van het geleidelijk afschaffen van subsidies voor fossiele brandstoffen, het beperken van verlies van leefgebieden tot het beschermen van visbestanden.

Maar in de laatste Global Biodiversity Outlook, die dinsdag werd gepubliceerd, melden de VN dat niet een van deze doelen zou worden gehaald. “We zijn, op een systematische manier, alle niet-menselijke levende wezens aan het uitroeien”, aldus Anne Larigauderie van het VN-panel.

Lees ook:

Er is nog hoop voor bedreigde soorten, maar dat vraagt nogal wat

Als we onze samenleving zo reorganiseren dat duurzaamheid de norm is, valt de neergaande lijn van de biodiversiteit nog om te buigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden