Geluidsreductie

Vliegtuigen worden stiller, maar omwonenden van Schiphol merken daar nauwelijks iets van

Een vliegtuig vlak voor het opstijgen. Met stillere vliegtuigen wil de KLM bereiken dat ze kan blijven groeien. Beeld ANP
Een vliegtuig vlak voor het opstijgen. Met stillere vliegtuigen wil de KLM bereiken dat ze kan blijven groeien.Beeld ANP

KLM zegt: vliegtuigen worden stiller. Dat klopt. Omwonenden van Schiphol zeggen: daar merken we niets van. Dat klopt ook. Meer vluchten betekent voorlopig meer overlast.

Hanne Obbink

Goed nieuws, zegt KLM er zelf over. Voor zijn luchtvrachtpoot Martinair heeft de luchtvaartmaatschappij vier nieuwe Airbus-toestellen besteld die niet alleen schoner zijn, maar ook de helft stiller dan de Boeings die ze vervangen. Die aanschaf past in het streven van KLM om te blijven groeien en toch de geluidsoverlast terug te dringen.

Dat is nodig, al was het maar omdat minister Mark Harbers (infrastructuur) dat wil. Waarschijnlijk vanaf 2024 moet Schiphol krimpen tot maximaal 440.000 vluchten per jaar (nu ligt de grens op 500.000). Die krimp moet voorkomen dat de rechter de staat dwingt tot ingrijpen om de geluidsoverlast in te perken. Dat is de inzet van een rechtszaak die omwonenden hebben aangespannen.

Met stillere vliegtuigen kunnen Schiphol en KLM vanaf 2027 weer groei verdienen, denkt Harbers. Daarom zet KLM in op vernieuwing van haar vloot. In het najaar rekende ze al voor dat haar vliegtuigen in 2030 53 procent minder geluid produceren (vergeleken met 2018). De vier vrachttoestellen – die vanaf 2026 gaan vliegen – zijn een kleine stap op de weg daarnaartoe.

Omwonenden merken niets

Maar een halvering van het geluid, wat betekent dat? Omwonenden zeggen steevast dat ze niets merken van die hinderreductie. “Ze hebben gelijk", zegt Joris Melkert, docent luchtvaarttechniek aan de TU Delft. “Maar KLM heeft ook gelijk.”

Hoe zit dat? “Om gecertificeerd te worden, moeten vliegtuigen aan geluidseisen voldoen”, legt Melkert uit. “Dat geluid wordt op drie plekken gemeten: langs de baan, bij het naderen van een landend vliegtuig en – voor omwonenden het belangrijkst – bij het overvliegen. Dat laatste wordt gemeten 6500 meter nadat een vliegtuig begint te rollen. Hoe hoog een toestel dan vliegt? Dat hangt ervan af. Een vliegtuig met een krachtige motor komt hoger, maar maakt meer lawaai.”

Het lawaai wordt in decibels gemeten, vervolgt Melkert. “Het is een logaritmische schaal: drie decibel minder op die schaal is een halvering van het geluid. Nieuwe vliegtuigtypes komen, afhankelijk van hoe zwaar ze beladen zijn, op 82 decibel, hun voorgangers op 86. Zo bezien is de claim van KLM terecht.”

Vaker een vliegtuig betekent vaker last

Maar dat is niet het hele verhaal, want het menselijk oor werkt anders. Melkert: “Een verschil van één of twee decibel, daar merk je niets van. Zelfs als de drukgolven die je in decibels uitdrukt gehalveerd worden, hoor je niet veel verschil. Om de waargenomen geluidssterkte te halveren, is een reductie van ongeveer tien decibel nodig. De omwonenden hebben dus ook gelijk.”

Kan het rond Schiphol stiller worden als er ook weer meer vluchten komen, zoals Schiphol en KLM graag willen? “In decibels gerekend wel, want er is een dalende trend van zo’n vier decibel per tien jaar", zegt Melkert. “Maar als er vaker een vliegtuig overkomt, hebben mensen er ook vaker last van. Dus als de geluidsreductie tot een paar decibel beperkt blijft, neemt de overlast toe.”

Lees ook:

Jouw vliegvakantie is de geluidsoverlast voor Michiel’s gezin. ‘Bij elk vrachtvliegtuig zie ik mijn dochter draaien’

Per dag gaan deze zomer 60.000 à 70.000 mensen via Schiphol op vakantie. Een veelvoud aan omwonenden heeft daar last van, elke dag opnieuw. Michiel van Parreeren maakt zich zorgen om zijn dochtertje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden