Visstand nog maar fractie van wat het in de jaren zestig was

null Beeld anp
Beeld anp

Geen baars meer, bijna geen brasem en tong meer. Met de haring gaat het slecht en er zwemt nog maar een enkele paling rond. De visstand in de Waddenzee is dramatisch slecht. "Het is nog maar een fractie van wat het in de jaren zestig was", aldus de Waddenvereniging.

Maaike Veldman en Lisanne Ruijgrok

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) verzamelde cijfers over de visstand door bijna vijftig jaar lang het aantal vissen in een fuik bij Texel te tellen. Die cijfers zijn nu te zien op de website Waddenzee Vismonitor.

Met de website willen de Waddenvereniging, NIOZ en Sportvisserij Nederland voor iedereen inzichtelijk maken hoe slecht het gaat met de vissen in de Waddenzee.

Fuik
De Vismonitor laat van alle vissoorten in de Waddenzee zien hoe de populatie zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. "Het mooie is dat de fuik al zo lang wordt gebruikt. De meeste andere onderzoeken hebben niet zo'n lange duur", zegt marien bioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging.

"Destijds zat er gemiddeld vijftig kilo in een fuik, nu is dat nog maar vijf. Hoewel er toen wel twintig palingen per dag in de fuik zaten, mag je nu blij zijn als dat er één in de tien dagen is", aldus Van der Heij.

Afsluitdijk verwoestende impact
Een duidelijke oorzaak voor de daling van de visstand is niet te geven. Het zou door overbevissing, het warmere zeewater of het afsluiten van het IJsselmeer kunnen komen, maar ook bijvoorbeeld door het opzuigen en elders opspuiten van zand. "De komst van de Afsluitdijk heeft een verwoestende impact gehad op trekvissoorten."

Daarnaast worden ook nog eens veel mosselzaadbanken weggevist. "Mosselbanken zijn belangrijk voor de natuur. De mossels leggen namelijk slib vast, filteren het water en zorgen voor een stevige ondergrond voor andere dieren. Daardoor verliest de Waddenzee voor veel vissen zijn aantrekkelijkheid."

Met slecht een paar vissoorten is het de afgelopen decennia beter gegaan. "De Waddenzee is een paar graden opgewarmd en de zeebaars wil daar graag in zwemmen", weet Van der Heij.

Paling in de Waddenzee

Paling in de Waddenzee Beeld Waddenzee Vismonitor
Paling in de WaddenzeeBeeld Waddenzee Vismonitor

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden