BuitenmensEefje Ludwig

Virtueel samen en één met de natuur

null Beeld Jorgen Caris
Beeld Jorgen Caris

Normaal vraagt Eefje Ludwig (38) haar cursisten altijd hun telefoon zo ver mogelijk weg te stoppen. Tijdens haar sessies ‘bosbaden’ begeleidt ze mensen om ‘via hun zintuigen verbinding te maken met de natuur’. “We vertragen en verstillen.”

Catrien Spijkerman

Maar goed, van ‘normaal’ kunnen we al een paar weken niet meer spreken, en dus vindt ook het ‘bosbaden’ plaats via een conference-call-programma, en is de telefoon onontbeerlijk. Virtueel samen zijn: Ludwig in haar eentje in een bos van buurtschap Gelderse Kring van Dorth, haar cursisten ieder in eigen bos, park, tuin of balkon.

Ludwig geeft meditatie-oefeningen en korte opdrachten: ‘Kies een levend wezen in je omgeving en probeer daarmee contact te maken’, of ‘Dwaal rond en ruik aan alles wat je tegenkomt’. “Na elke opdracht roep ik ‘roekoe’, dat is het teken dat we weer bij elkaar komen. Dan vraag ik ze om hun audio- en videofunctie weer aan te zetten en hun ervaringen te delen.”

Het blijkt zelfs in de woonkamer te kunnen. “Ik heb ook cursisten in Italië en Parijs die helemaal niet naar buiten mogen. Een vrouw maakte daarom contact met de kamerplant. Achteraf vertelde ze dat ze die plant nooit eerder had gezien als levend wezen, maar dat ze zich daarvan nu bewust was geworden. Geweldig toch?”

Info: theforestbathingcircle.com

Tips?tijdpost@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden