Wildmarkten

Vietnam verbiedt handel in wilde exotische dieren

Inbeslagname van gesmokkelde schubben van Afrikaanse schubdieren in Vietnam. Beeld AFP
Inbeslagname van gesmokkelde schubben van Afrikaanse schubdieren in Vietnam.Beeld AFP

Vietnam stopt onmiddellijk met de handel in wilde dieren en de producten afkomstig van wild om nieuwe pandemieën met nieuwe corona-achtige virussen, die van dier op mens overslaan, te voorkomen.

Erik van Zwam

Dit verordonneerde de minister-president van Vietnam, Nguyen Xuan Phuc afgelopen donderdag. Het land is een handelsknooppunt van bedreigde exotische diersoorten. Vooral schubben van schubdieren, hoorns van neushoorn en ivoor van olifanten worden op grote schaal via Vietnam naar China en andere Aziatische landen verhandeld, maar ook tal van andere soorten. Vietnam is grootverbruiker van traditionele medicijnen waar dieren in worden verwerkt en de consumptie van exoten.

De handel op lokale wildmarkten, via sociale media, op internet en in advertenties van onlinekranten is nu verboden. Hoe het wordt gehandhaafd, is onduidelijk. Er is niets gezegd over wilde beesten die als huisdier worden gehouden; dat zou volgens natuurorganisaties nog steeds kunnen en een gat in de regelgeving zijn.

China sloot al eerder de handel in wildlife. Het coronavirus sprong via een exotische veemarkt in de stad Wuhan op de mens over. In China is het nog steeds mogelijk om wild in traditionele Chinese medicijnen te verwerken (TCM). Vietnam heeft met 412 geregistreerde besmettingen nog weinig last van het coronavirus. Maar na de uitbraak van Sars in 2002 en Mers in 2012 wordt het risico op nieuwe virusbesmettingen serieus genomen.

Probleem verplaatst zich

Effectief handhaven in landen als China en Vietnam zou een opsteker zijn voor veel ernstig bedreigde soorten. Zo zorgde de Chinese consumptie en de verwerking in TCM ervoor dat tien jaar geleden de vier soorten Aziatische schubdieren vrijwel uitgestorven zijn. Het land schakelde daarna over op de vier Afrikaanse soorten schubdieren, die binnen tien jaar ook ernstig in hun voorbestaan zijn bedreigd.

Het handelsverbod voor wilde dieren in China en Vietnam is een eerste stap in het beschermen van wild. “Het probleem is daarmee niet opgelost. In beide landen is er veel vraag naar en de verkoop gaat illegaal even hard verder”, zegt Sarah Stoner van de Wildlife Justice Commission, die onderzoek doet naar deze smokkel. Inmiddels verplaatst de im- en export zich naar Cambodja en Laos, waar geen beperkingen zijn.

Lees ook:

Waarom het coronavirus een zegen is voor de biodiversiteit in China.

In de strijd tegen het coronavirus heeft China tijdelijk de handel in exotische diersoorten verboden. Dat is een zegen voor de biodiversiteit, vooral op die van andere continenten. Dus waarom geen permanent verbod?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden