Klimaat

Verkoelende La Niña ten einde, opwarming van El Niño komt eraan

Twee vrouwen tijdens een overstroming in Honduras vorig jaar. Midden-Amerika is de afgelopen jaren zwaar getroffen door stormen, waar volgens experts La Niña en El Niño grote invloed op hebben. Beeld AFP
Twee vrouwen tijdens een overstroming in Honduras vorig jaar. Midden-Amerika is de afgelopen jaren zwaar getroffen door stormen, waar volgens experts La Niña en El Niño grote invloed op hebben.Beeld AFP

Het natuurverschijnsel La Niña is ten einde, meldt het Amerikaanse Climate Prediction Center. Daarmee zal het verkoelende effect op de Stille Oceaan na drie jaar gaan afnemen. Later dit jaar verwachten wetenschappers mogelijk al het ‘broertje’ van het natuurverschijnsel, genaamd El Niño. Daarmee warmt het water juist op.

ANP

Beide verschijnselen beïnvloeden het klimaat op aarde. De laatste keer dat El Niño langskwam in 2016 bereikte de temperatuur op aarde een nieuw hoogterecord. Indonesië en de Filipijnen hebben vaak te maken met meer droogte door El Niño. La Niña kan onder meer in Australië en op de Filipijnen juist leiden tot intensere tropische cyclonen en overstromingen. Ook kan ze in het voorjaar voor kouder weer zorgen in het noorden van Zuid-Amerika.

Neutraal

Volgens de wetenschappers is het klimaat nu “neutraal”, zonder een van beide natuurverschijnselen. Wel is men bezorgd omdat El Niño mogelijk klimaatverandering kan versnellen. Als het effect dit jaar optreedt, dan is het echter nog maar de vraag hoe sterk het zal zijn.

Europa heeft overigens relatief weinig directe last van beide natuurverschijnselen.

Lees ook:

Wereldwijd waren oceanen afgelopen jaar het heetst ooit gemeten

Een internationaal team van wetenschappers concludeert dat de energie- en watercycli op aarde ingrijpend zijn getransformeerd door broeikasgassen uitgestoten door de mens.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden