Vergunningen kolencentrales Maasvlakte in orde
De bezwaren van milieuorganisaties tegen de natuurvergunningen voor de kolencentrales van de energiebedrijven E.ON en GDF Suez op de Maasvlakte zijn ongegrond verklaard. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
Met de uitspraak krijgen de elektriciteitscentrales definitief geldige natuurvergunningen. Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace Nederland en Vereniging Verontruste Burgers van Voorne gingen tegen de vergunningen in beroep. Zij vinden een onderzoek naar de neerslag van schadelijke stoffen van de centrales op omliggende natuurgebieden onvoldoende.
Raad van State
Volgens de Raad van State worden er echter voldoende maatregelen genomen om de natuur te beschermen, zoals maaien, begrazen en verbeteren van waterhuishouding. Een natuurvergunning is een extra vergunning om te waarborgen dat de kwaliteit van omliggende beschermde natuurgebieden niet verslechtert door bepaalde activiteiten.
De Raad van State boog zich al twee keer eerder over deze zaak en adviseerde beide partijen nog eens in overleg te gaan. Dat mislukte, waardoor de zaak toch nog moest voorkomen bij de hoogste bestuursrechter. Die stelde vandaag de elektriciteitscentrales in het gelijk.
Vervuiling
De natuurorganisaties zeggen 'zeer verbaasd' te zijn en spreken van een 'pyrrusoverwinning'. "Als het kabinet zijn eigen doel van 25 procent minder CO2 in 2020 wil halen, moeten deze vervuilende kolencentrales alsnog dicht", zegt Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.
De Oeso, organisatie van rijke industrielanden, noemde vorig jaar de kolencentrales de grootste bedreiging voor het klimaat ter wereld. In november riepen 64 hoogleraren op tot sluiting van alle elf kolencentrales in Nederland. De hoogleraren ageerden tegen de centrales op de Maasvlakte en stelden toen dat "het einde van het kolentijdperk onvermijdelijk is."
De natuurorganisaties roepen minister Henk Kamp dan ook op om voor de zomer met een plan te komen om uiterlijk in 2020 alle kolencentrales te sluiten.