Vergunning centrales geschrapt
De provincie Zuid-Holland heeft onterecht een vergunning verstrekt voor de bouw van twee kolencentrales bijgestookt met biomassa op de Tweede Maasvlakte. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald in een beroep tegen de vergunningverlening voor de elektriciteitscentrales van E.on en Electrabel, onder meer aangespannen door Greenpeace en de stichting Natuur en Milieu.
Het gaat om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. Zo'n vergunning is nodig omdat de centrales aan de rand van een beschermd natuurgebied worden gebouwd. Volgens de rechter heeft de provincie onvoldoende aangetoond dat het kwetsbare duingebied, gelegen tussen Rotterdam en de provincie Zeeland, door de bouw van de kolencentrales niet wordt aangetast.
Volgens milieuorganisaties Natuur en Milieu en Greenpeace zal door de uitspraak van de rechter de bouw van de centrales in ieder geval vertraging oplopen en wellicht worden stopgezet. "Dit is een vergaande uitspraak", zegt Ron Wit van Natuur en Milieu. "Probleem is namelijk dat zonder Natuurbeschermingswetvergunning de kolencentrale nooit operationeel kan worden. Er mag dan wel een bouwvergunning zijn verstrekt, maar daar hebben de energiebedrijven niets aan zolang er geen stroom geleverd kan worden."
De rechter heeft de provincie vier tot acht weken de tijd gegeven om aan te tonen dat de effecten van stikstof die vrijkomen bij het gebruik van de kolencentrale geen schade toebrengen aan omliggende natuurgebieden. "Maar ik kan me niet voorstellen dat de provincie met nieuwe gegevens komt. E.on en Electrabel hebben namelijk tal van onderzoeksbureaus ingehuurd die moesten aantonen dat de natuur intact zou blijven. Die onderzoeken hebben de rechter niet overtuigd", zegt Wit.
De provincie Zuid-Holland wilde gisteren niet inhoudelijk reageren.
Energiebedrijf E.on heeft er alle vertrouwen in dat de vergunning alsnog wordt verleend. "We moeten nog iets meer huiswerk doen door beter te motiveren waarom de natuur geen schade ondervindt", zegt een perswoordvoerder. Bovendien is de bouwvergunning die aan E.on en Electrabel is verleend en waar de milieuorganisaties ook protest tegen hadden aangetekend, wel in stand gehouden door de rechter.
De milieuorganisaties hebben verschillende rechtszaken lopen tegen de bouw van kolencentrales op de Tweede Maasvlakte en in de Groningse Eemshaven. Naast het aanvechten van de Natuurbeschermingswetvergunning, tekenen de milieuorganisaties ook protest aan tegen de milieuvergunning die is verstrekt. Door de bouw van drie nieuwe kolencentrales in Nederland zouden de normen voor schadelijke stoffen worden overschreden.
Eerder stelde Nuon, in overleg met de milieuorganisaties, de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven uit tot in ieder geval 2020.