Verbreding A27 levert Amelisweerd juist veel extra natuur op
De verbreding van de rijksweg A27 bij het Utrechtse landgoed Amelisweerd kan vijf keer meer natuur opleveren dan de oppervlakte die wordt opgeslokt. Dat blijkt uit berekeningen van Rijkswaterstaat.
De bak bij Amelisweerd is 570 meter lang en wordt aan één kant 15 meter verbreed. Dit betekent dat in totaal 0,86 hectare van Amelisweerd wordt vernietigd. Volgens Rijkswaterstaat geldt de verplichting dat voor de ene hectare natuur die verloren gaat in totaal drie hectare moet worden gecompenseerd. Bovendien is het dak dat op de bak wordt aangebracht om het geluid te dempen, ongeveer twee hectare groot, waarmee de nieuwe natuur op vijf hectare komt. Voorts houdt Rijkswaterstaat nog rekening met compensatie voor waterberging en kap van bomen in de snelwegknooppunten bijvoorbeeld. De ingrepen worden dan al met al 'verzacht' met ongeveer tien tot vijftien hectare aan nieuwe natuur, aldus Rijkswaterstaat.
Vrienden van Amelisweerd
Op de kleine hectare die verdwijnt staan ongeveer 150 bomen, waarvan zeventig met een omtrek van tachtig centimeter of meer. Vijf daarvan hebben een omtrek van minstens drie meter en één - een zomereik - van vier meter. De bijzondere bomen worden op het landgoed verplaatst. Onafhankelijke onderzoekers hebben geen bijzondere dier- en plantensoorten in de strook aangetroffen.
De Vrienden van Amelisweerd en de actiegroep Kracht van Utrecht houden morgen onder het motto 'De Boom in!' een manifestatie in Amelisweerd. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur blijft bij haar plan om de A27 bij Utrecht te verbreden naar 14 rijstroken. Een alternatief dat de gemeente Utrecht had laten uitrekenen, waarvoor geen wegverbreding nodig zou zijn, bood volgens haar onvoldoende soelaas. Met een niet verbrede bak is het ook niet mogelijk een dak over de snelweg te maken. Maandag bespreekt de Tweede Kamer het plan.
Gijzeling
Landgoeddeskundige Simon Klingen wees er vorig jaar in Trouw al op dat Amelisweerd juist van de wegverbreding kan profiteren. Het landgoed is volgens hem dichtgegroeid en verrommeld, en heeft vooral last van het geluid van de snelweg. Met het geluidwerende dak en de compensatie kan er weer in deze natuur worden geïnvesteerd, aldus Klingen. Hij vindt dat de actievoerders die Amelisweerd in de jaren tachtig hebben gered, de natuur nu 'gijzelen'.