Steekproef

Verboden en voor insecten schadelijk gif aangetroffen op tulpenbollen, narcissen en krokussen

null Beeld AP
Beeld AP
Onno Havermans

Een valstrik voor insecten, noemt Pesticiden Action Network Nederland (Pan NL) zijn rapport over gif in bloembollen. In een kleine steekproef van tulpenbollen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes uit Nederlandse tuincentra vond Pan vier verboden bestrijdingsmiddelen en 18 middelen die wel zijn toegestaan, maar volgens de onderzoekers kunnen bijdragen aan de wetenschappelijk vastgestelde teruggang van insecten.

Het laboratorium dat in opdracht van Pan 21 bloembollen van Intratuin, Groenrijk en Welkoop onderzocht, trof op 20 daarvan bestrijdingsmiddelen aan, in een cocktail van 2 tot 14 middelen per bol. De meeste stoffen zaten op blauwe druifjes, waarvan de bloemen een grote aantrekkingskracht hebben op bijen. De hoogste concentratie gif vond het lab op krokussen.

Verboden in de Europese Unie

Op 18 bollen zaten stoffen die in de Europese Unie niet zijn toegelaten. Nederland volgt vrij trouw de Europese regels voor landbouwgif. Het meest aangetroffen verboden middel (op 15 van de 21 bollen) is carbendazim, een anti-schimmelmiddel, dat sinds 2007 niet meer mag worden gebruikt maar mogelijk een omzettingsproduct is van het middel thiofanaat-methyl, dat pas net is verboden. Het insecticide methoxychloor, verboden sinds 2002, is op 5 van de 21 onderzochte bollen aangetroffen. Imidacloprid, verboden voor gebruik op akkers sinds 2018, is gevonden op één krokusbol. Op een narcisbol werd het anti-onkruidmiddel pyrazoxyfen gevonden, dat nooit in de EU is toegelaten.

Pan probeert het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen en doet daarom geregeld kleine onderzoeken. Eerder vond het lab gifstoffen in planten uit Nederlandse tuincentra en in het haar van mensen die hun huisdieren een vlooienband laten dragen. Afgelopen zomer ontdekte Pan 13 schimmel- en insectenbestrijders in bakjes aardbeien uit de vijf grote supermarkten.

Lees ook:

Waarom u nog steeds planten met giftige bestrijdingsmiddelen kunt kopen in tuincentra

Planten in tuincentra bevatten nog steeds gevaarlijke bestrijdingsmiddelen, concluderen onderzoekers. Er zijn tot wel 9 gifstoffen op één bol aangetroffen. Hoe kan dat?

Het vlooiengif voor kat en hond dringt door in het haar van het baasje

Gif dat in de landbouw is verboden, zit nog wel in hoge doses in vlooienbandjes, druppels en sprays voor huisdieren. Het bereikt zo ook de mens, blijkt uit haaronderzoek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden