Onderhandelingen

Verbazing over het voortijdig weglopen van Agractie bij landbouwoverleg

Bart Kemp (Agractie) na afloop van een overleg over het landbouwakkoord. Beeld ANP
Bart Kemp (Agractie) na afloop van een overleg over het landbouwakkoord.Beeld ANP

De boerengroep Agractie is de deur uitgelopen bij overleg over een landbouwakkoord. Verrassend vinden de gesprekspartners zoals LTO: ‘Er waren nog geen besluiten genomen.’

Jelle Brandsma

Boerenorganisatie Agractie wil niet verder praten over een landbouwakkoord. De voorman van de actiegroep, Bart Kemp, eist dat er geen grond wordt aangewezen waar boeren zich moeten houden aan ‘beperkingen’, zoals minder mest verspreiden. Pas als hij die toezegging krijgt van minister Piet Adema van landbouw wil hij misschien weer aanschuiven.

Het vertrek van Agractie verbaast de andere deelnemers aan het gesprek, zoals LTO. “Er zijn geen besluiten genomen. Voor ons is er absoluut geen reden om te stoppen met praten”, zegt voorzitter Sjaak van der Tak.

‘Nog midden in de discussie'

Hij vindt het ‘jammer’ dat Kemp zijn biezen pakt. “Vooral omdat hij de hele tijd zei dat er vooruitgang werd geboekt. LTO is veruit de grootste organisatie, maar we hebben graag iedereen erbij. En we snappen dat de landbouw op zoek moet naar een nieuwe manier van werken met verbetering van de kwaliteit van het water, klimaat en en natuur. Daar gaan we mee verder.”

Ook Landschappen NL, een bundeling van regionale natuurorganisaties, vindt het vertrek verrassend en spijtig. “We zitten nog midden in de discussie”, zegt directeur Hank Bartelink.

Boerenorganisaties, provincies, ambtenaren van het ministerie en natuurorganisaties spraken de afgelopen twee dagen in een hotel in Ermelo over hoe de landbouw eruit kan zien in 2040. Adema schoof alleen donderdagmiddag aan. Er wordt al sinds december gesproken en de minister hoopt dat er in april overeenstemming is.

Meer agrarisch natuurbeheer

Kemp kondigde van tevoren al aan dat hij waarschijnlijk zou opstappen. Het kabinet wil 180.000 hectare omvormen tot ‘landschapsgrond’ waar beperkingen gelden. Dat zou een soort tussenvorm van natuur en landbouw moeten worden. Kemp is daar tegen. Door het uitrijden van minder mest of later maaien is de opbrengst lager en zouden boeren minder geld verdienen.

Andere deelnemers aan het overleg zeggen dat Adema heeft toegezegd dat minder inkomsten voor de boeren niet de bedoeling kan zijn. En er zou nog gesproken worden over hoe de overheid ervoor kan zorgen dat er ook zonder verplichting voldoende boeren zijn die meer natuurinclusief te werk gaan zodat de doelen voor bijvoorbeeld klimaat en schoon water worden gehaald. Dat zou kunnen door agrarisch natuurbeheer ruim te stimuleren, een vorm van landbouw die al lang bestaat.

Na de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten waarbij BBB de grootste partij werd gingen de boerenorganisaties Agractie en LTO met extra zelfvertrouwen naar Ermelo. Dat had geen invloed op de gesprekken, zegt LTO-voorzitter Van der Tak omdat het kabinet eerst zelf een knoop moet doorhakken over de toekomst van de stikstofplannen. Het CDA wil iets veranderen en ook de VVD ziet reden voor aanpassingen, maar wat er moet gebeuren is niet duidelijk. De derde coalitiepartner, D66, wil juist door op de ingeslagen weg.

Lees ook:

Grond groot twistpunt bij landbouwakkoord; spanning neemt door verkiezingsuitslag nog verder toe

Boerenorganisaties vrezen dat er de komende jaren veel landbouwgrond naar natuur gaat. Vooral daardoor verlopen gesprekken met het kabinet over een landbouwakkoord erg moeizaam. Komende week lijkt cruciaal te worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden