Venlo zegt nee, maar de provincie Limburg eist een windmolenpark

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ook al ligt Venlo dwars, er moet een windmolenpark komen binnen de gemeentegrenzen. Limburg wil de gemeente ertoe dwingen, om zo de klimaatdoelen van de provincie te halen.

Frank Straver

Het gaat om negen turbines, van 210 meter hoog. Samen moeten die 28.000 huizen van groene stroom gaan voorzien.

Nederland loopt achter met groene energie, het rijk eist extra windmolens in alle provincies. Limburg moet 95,5 megawatt halen, voor 2020. Nu heeft de provincie slechts zes kleine windmolens (12 megawatt) staan. Daarom kan Limburg het zich niet permitteren om windprojecten te weigeren.

Venlo deed dat wel. Afgelopen voorjaar zei de gemeente 'nee' tegen het geplande windmolenpark (30 megawatt). Dit tot vreugde van protesterende omwonenden, die overlast en gezondheidsrisico's vrezen. Een meerderheid van de gemeenteraad deelde zulke zorgen. Het energiebedrijf Etriplus kon wel inpakken. De procedures stopten, het windmolenpark was van de baan.

Hekkensluiter

"Dat wil het provinciebestuur niet laten gebeuren", schrijft Limburg in een toelichting op zijn uitzonderlijke beslissing. Een serieus windmolenplan in de prullenbak gooien, is niet uit te leggen, aldus Gedeputeerde Staten. "Het Klimaatakkoord van Parijs en de recente beslissing tot het stopzetten van de aardgaswinning in Groningen vragen om een drastische reductie van het gebruik van fossiele energie op korte termijn", aldus het bestuur.

Om te regelen dat Etriplus de windmolens kan bouwen, begint er een provinciale procedure. Instemming van de Statenfracties lijkt geen probleem. De provincie neemt bezorgde bewoners in Venlo wel serieus, beloofde gedeputeerde Bob Ruers (SP), die zelf morrend overstag ging. Zijn voorganger, Daan Prevoo, was uitgesproken voorstander van het windmolenpark en moest vanwege deze kwestie opstappen.

Limburg is tot dusver hekkensluiter onder de provincies, aldus de officiële landelijke monitor. Alleen Groningen en Noord-Holland halen hun doel in 2020. Flevoland, Zeeland en Gelderland bijna. Overijssel, Zuid-Holland en Drenthe vorderen redelijk, terwijl Friesland, Utrecht en Noord-Brabant achterlopen.

Lees ook:

Limburg haalt afspraak voor windmolens nog steeds niet, maar betrekt de bewoners wel

De provincie Limburg heeft afspraken gemaakt met gemeenten over de bouw van nieuwe windturbines. Maar Limburg haalt milieubeloften voor 2020 er nog steeds niet mee. Met de aanpak denkt SP-gedeputeerde Daan Prevoo toch punten te scoren.

Slimme radar voorkomt botsingen tussen vogels en windmolens

Er verschijnen meer windturbines, ook rond en in natuurgebieden. Dat mag geen massale botspartijen met vogels opleveren. Een nieuwe vogelradar moet molens een stopteken geven.

Hoog op het dak wind zoeken kan helpen om flats aardgasvrij te maken

In de stad zet je niet zomaar windmolens neer. Maar een turbine past ook op daken. Dat kan helpen om flats en kantoren aardgasvrij te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden