Veehouderij blokkeert verduurzaming soja

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De varkens- en de pluimveesector weigeren te voldoen aan afspraken om in Nederland vanaf volgend jaar alleen nog duurzaam geteelde soja te gebruiken. De Sojabarometer 2014, die vandaag uitkomt, bevestigt dat beeld. Volgens deze twee sectoren blijkt de, ook door henzelf ondertekende, overeenkomst te duur. Staatssecretaris Dijksma (landbouw) en minister Ploumen (buitenlandse handel) willen het bedrijfsleven hoe dan ook aan de afspraken houden.

Redactie

De overeenkomst vloeit voort uit inspanningen van de Ronde Tafel voor Verantwoorde soja. Daarin praten boeren, bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties om de sojaketen te verduurzamen. Soja is een veelgebruikt ingrediënt in voedingsmiddelen en zeer gewild als eiwitrijk veevoer. Het heeft echter een grote milieuvoetafdruk. De teelt vergt veel water en grond, waarvoor grote stukken bos gekapt worden. Voor één kilo rundvlees is minstens acht kilo soja nodig. De Ronde Tafel - nu 180 leden uit 22 landen - is opgericht om die milieuschade te verminderen.

Nederland heeft de ambitie om koploper te zijn. In 2011 zijn er afspraken gemaakt om in vier jaarlijkse stappen alle verwerkte soja geheel te verduurzamen. Dat doel wordt niet gehaald, in 2013 was nog maar 25 procent duurzaam.

Volgens Gert van der Bijl van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, een van de oprichters van de Ronde Tafel houden varkens- en pluimveesector zich niet aan afspraken. "De varkens- en pluimveesector met in hun spoor de veevoerindustrie hebben een houding van 'wij doen zo ons best', maar komen hun afspraken niet na en wijzen dan naar ons als dwarsliggers."

In september liet staatssecretaris Dijksma, mede namens minister Ploumen, al weten dat 'het kabinet erop rekent dat de doelstelling van 100 procent duurzame soja voor 2015 wel gehaald wordt'. Ook al zijn de afgesproken stappen voor 2012 en 2013 niet gerealiseerd.

Abonnees lezen het volledige artikel 'Veehouderij blokkeert verduurzaming soja' gratis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden