Warmtenetten

Vattenfall staakt de aanleg van warmtenetten vanwege overheidsplannen

Een installatie levert warmte van een energiecentrale aan de glastuinbouw. De overheid wil mogelijk warmtenetten in publieke handen onderbrengen. Beeld ANP / Eugene Winthagen
Een installatie levert warmte van een energiecentrale aan de glastuinbouw. De overheid wil mogelijk warmtenetten in publieke handen onderbrengen.Beeld ANP / Eugene Winthagen

Ook Eneco zegt dat de aanleg van warmtenetten vertraging oploopt als die in publieke handen gaan komen.

Hans Nauta

Energieleverancier Vattenfall zegt geen nieuwe warmtenetten te ontwikkelen, omdat de overheid van plan is alle warmtenetten in publieke handen onder te brengen. Ook wil het Zweedse bedrijf de uitbreiding van bestaande warmtenetten stilleggen.

Concurrent Eneco waarschuwt dat de aanleg van warmtenetten vertraging gaat oplopen, als het kabinet vrijdag besluit tot een verplicht publiek eigendom van nieuwe warmtenetten. Op termijn wil de overheid ook private eigenaren van bestaande warmtenetten onteigenen, zegt Eneco en dit zal volgens de energieleverancier leiden tot investeringsonzekerheid voor lopende projecten.

Het ministerie van economische zaken en klimaat wil dat gemeenten meer regie krijgen bij de ontwikkeling van warmtenetten. Vrijdag worden de exacte plannen bekendgemaakt. Private bedrijven verzorgen nu 90 procent van de warmtemarkt. Een half miljoen huishoudens heeft stadsverwarming.

Zeggenschap bij publieke partner

Volgens belangenorganisatie Energie Nederland kunnen private partijen straks nog een maximaal belang van 49 procent bezitten in een warmtenet. Het nadeel daarvan is dat bedrijven dan kapitaal, kennis en ervaring inbrengen, maar dat de zeggenschap bij een publieke partner ligt, zegt Energie Nederland.

Eneco zegt met beperkte zeggenschap geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de grote ondernemingsrisico’s van een warmtebedrijf, waarbij het om investeringen van tientallen miljoenen euro’s gaat. “De publieke partner heeft vaak weinig ervaring met aanleg, onderhoud, distributie en uitbating van een warmtenet. Het risico is te groot om projecten met een inves­teringshorizon van twintig tot veertig jaar bloot te stellen aan de onvoor­spel­bare dyna­miek van de lokale politiek.”

Voor de zomer schreef minister Rob Jetten voor energie en klimaat aan de Tweede Kamer dat hij de publieke belangen bij collectieve warmtelevering beter wil borgen. Het gaat om betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Jetten wil er onder meer voor gaan zorgen dat huishoudens die warmte afnemen de werkelijke kosten betalen. Nu wordt het tarief deels bepaald door de prijs van aardgas. De veranderingen moeten worden ondergebracht in de Wet collectieve warmtevoorziening. Maar volgens de minister lukt dat niet voor 1 januari 2025.

Lees ook:

Huishoudens keren warmtenet de rug toe omdat ook zij de hoge gasprijs voelen

Voor het eerst laten huiseigenaren die energie krijgen via een warmtenet zich daarvan loskoppelen. Hoewel ze gasloos wonen is hun energierekening gekoppeld aan de hoge gasprijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden