Dierenleed

Varkens soms nog steeds levend gekookt in slachterijen

Er gaat vaak al veel mis bij het transport van varkens. Beeld Werry Crone
Er gaat vaak al veel mis bij het transport van varkens.Beeld Werry Crone

Er gaat nog steeds veel mis bij het slachten van varkens, die daardoor onnodig lijden, meldt Varkens in Nood. De organisatie roept op tot verplichte controle op het doden van de dieren.

Onno Havermans

Nog steeds gaan varkens in Nederlandse slachthuizen soms levend de ‘broeibak’ met kokend water in, nog steeds zijn sommige dieren niet bewusteloos als ze een doodsteek krijgen toegediend. Dit blijkt uit inspectierapporten over 2021 van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die zijn opgevraagd door actiegroep Varkens in Nood.

De dierenwelzijnsorganisatie roept in een brandbrief aan landbouwminister Piet Adema op tot verplichte controle op de verdoving en controle op de daadwerkelijke dood van de varkens voor het slachtproces begint. Verplichte camera’s kunnen helpen om vermijdbaar ernstig lijden te voorkomen, overtredingen moeten worden aangemerkt als dierenmishandeling – met strafrechtelijke vervolging – en bij herhaalde overtreding moet de slachtsnelheid omlaag, stelt de organisatie.

Snel en zo goedkoop mogelijk

Vijf jaar geleden constateerde Varkens in Nood al dat varkens soms levend worden gekookt of zonder verdoving gedood. Net als in voorgaande jaren citeert het rapport dat de organisatie dinsdag heeft uitgebracht verslagen van inspecteurs, die constateren dat varkens nog leven voordat ze worden opgehangen om uit te bloeden of waarvan de halsslagader niet of niet goed is doorgesneden.

“Het is vreemd om elk jaar hetzelfde persbericht te schrijven”, zegt directeur Frederieke Schouten. Ze noemt het ‘volstrekt onacceptabel’ dat slachthuizen ‘nog steeds niet in staat zijn om simpelweg te controleren of een varken daadwerkelijk dood is’. “Het slachten moet allemaal zo snel en goedkoop mogelijk, maar als het misgaat dan heeft dat afschuwelijke gevolgen voor de dieren.”

‘Helaas geen incidenten’

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot kondigt aan Kamervragen te gaan stellen. “Hier draait je maag van om. Zo kun je niet met dieren omgaan. Helaas zijn dit geen incidenten, maar structurele overtredingen. Daarom moet er zo snel mogelijk een einde komen aan de bio-industrie.”

Lees ook:

Bijna zes biggen per vierkante meter in verongelukte vrachtwagen; het mocht van Europa

Nederland dringt aan op strengere regels voor veetransporten binnen Europa: minder lange rijtijden, meer maatregelen bij hoge temperaturen en meer ruimte voor de dieren. Deze zomer ging het gruwelijk mis.

De NVWA kampt met een tekort aan dierenartsen: Essentiële werkzaamheden onder druk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kampt met een chronisch tekort aan dierenartsen. Verplichte werkzaamheden komen in het geding.

Bescherm slachtdieren overal met camera’s

Misstanden in slachthuizen moeten aangepakt worden door onafhankelijke en permanente controle, schrijft Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Varkens in Nood.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden