STAP-budget

Vanaf 17 maart kun je weer trainingen voor biertappen of wandelen aanvragen

Cursussen als biertraining staan in het scholingsregister waarmee je op kosten van de overheid een opleiding kunt volgen. Beeld ANP / Marcel Krijgsman
Cursussen als biertraining staan in het scholingsregister waarmee je op kosten van de overheid een opleiding kunt volgen.Beeld ANP / Marcel Krijgsman

Het is vanaf vrijdag 17 maart weer mogelijk om STAP-budget aan te vragen, meldt uitvoeringsinstantie UWV. Het was de bedoeling dat het budget afgelopen dinsdag weer beschikbaar was, maar het onlineloket was onbereikbaar.

Redactie Trouw

Te veel mensen wilden inloggen en ook een technische fout zorgde voor problemen. Volgens het UWV stonden een uur voor de opening van het loket ongeveer 300.000 mensen in de wachtrij om het scholingsbudget van 1000 euro aan te vragen. Ook was er een storing door een technische update. De uitvoeringsinstantie weet inmiddels wat het probleem is en werkt nu aan een oplossing. Het is de bedoeling dat het loket op de 17e om 10.00 uur ‘s ochtends weer opengaat.

Het UWV biedt nogmaals zijn excuses aan voor de chaos. “We hebben ontzettend veel burgers en opleiders moeten teleurstellen”, zegt STAP-manager Ronald van Zijp. “Dat spijt ons enorm.” Volgens hem werd het “al vrij snel” duidelijk dat een oplossing niet op korte termijn zou lukken.

Misbruik

Iedereen van 18 jaar en ouder kan het scholingsbudget van 1000 euro aanvragen, mits diegene geen AOW ontvangt. Wel gelden er inmiddels aangescherpte eisen voor aanbieders om misbruik tegen te gaan.

De afgelopen jaren kwamen er namelijk signalen binnen van misbruik en oneigenlijk gebruik. Zo verdiende een handvol opleiders tientallen miljoenen euro’s met de subsidies. In sommige gevallen werd het een verdienmodel, waarbij opleiders cadeaus of snoepreisjes weggaven aan cursisten die meededen.

Regels aangescherpt

Het ministerie van sociale zaken en werkgelegeheid heeft daarom maatregelen genomen. Zo zijn de regels en voorwaarden van de regeling aangescherpt. Eén van de maatregelen is een maximum van 300 toekenningen per scholingsactiviteit. Een deel van de opleiders gaf namelijk ongelimiteerd online ‘les’.

Cursusaanbieder Madelon Vos, bekend als Miss Bitcoin, kon op die manier 2500 cursisten ‘bijscholen’. Ze verdiende vorig jaar twee miljoen euro met haar cursussen gericht op het doen van voorspellingen over de toekomst van de markt.

Rotte appels

Ook zijn er rotte appels uit het register verwijderd. Toch staan een aantal omstreden opleidingen nog altijd in het scholingsregister. Bijvoorbeeld de opleiding tot orthomoleculaire therapeut, onderdeel van de natuurgeneeskunde. Of de opleiding tot bach-bloesemtherapeut. Een alternatieve therapie met extracten van bloesems tegen allerlei klachten zoals angst en slaapproblemen. Een duidelijke wetenschappelijke onderbouwing voor deze therapieën ontbreekt.

Ook kun je met het STAP-budget een ‘erkende biertraining’ volgen waar je bier leert tappen of een opleiding tot wandelcoach.

Lees ook:

Vanaf dinsdag kun je weer biertraining volgen op kosten van de overheid

Na een reeks maatregelen tegen misbruik is het weer mogelijk om een scholingssubsidie aan te vragen. Een biertraining of opleiding tot bach-bloesemtherapeut volgen kan nog steeds op kosten van de overheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden