Utrechts Landschap neemt natuurgebied over van de provincie: ‘Een mijlpaal'

De natuurbeschermingsorganisatie koopt het 375 hectare grote terrein van de provincie Utrecht, de huidige eigenaar. Beeld Maarten Hartman
De natuurbeschermingsorganisatie koopt het 375 hectare grote terrein van de provincie Utrecht, de huidige eigenaar.Beeld Maarten Hartman

Utrechts Landschap wordt eigenaar van het heide- en bosgebied bij de voormalige vliegbasis Soesterberg. Het risico dat private grondbezitters, mogelijk met commerciële plannen, het natuurgebied overnemen is daarmee geweken.

Frank Straver

De natuurbeschermingsorganisatie koopt het 375 hectare grote terrein van de provincie Utrecht, de huidige eigenaar. De aankoopprijs van het gebied is 4,7 miljoen euro, bevestigt Utrechts Landschap aan Trouw.

De oude vliegbasis ligt centraal op de Utrechtse Heuvelrug. Utrechts Landschap heeft veel omringende grond al in eigendom. De organisatie kan de natuurgebieden als geheel beschermen, en ze verbinden met betere oversteekroutes voor dieren.

Met de overdracht, in december, komt er een eind aan jarenlange onzekerheid over de toekomst van het natuurpark. “Het staat nu vast dat we dit gebied goed kunnen beschermen”, zei woordvoerder Maarten den Hartigh van Utrechts Landschap gisteren. “Het aangekochte terrein blijft voor altijd natuur.”

Rechtszaak

Dat was geen vanzelfsprekendheid, voor het unieke gebied met onder meer hagedissen, dassen en veldleeuweriken. Nadat de provincie het terrein te koop zette, meldden zich ook andere geïnteresseerden. Enkele private grondbezitters, mogelijk met bouwplannen, wilden een kans maken op overname. Zij eisten een openbare aanbesteding.

De provincie Utrecht gaf de voorkeur aan Utrechts Landschap als nieuwe eigenaar. De natuurorganisatie was alvast aangesteld als beheerder. Er volgde een rechtszaak, die de provincie in 2016 won van private geïnteresseerden. De rechter oordeelde dat de provincie mocht afwijken van aanbestedingsregels, om het gebied te beschermen, door direct zaken te doen met Utrechts Landschap. Vanaf dat moment waren de provincie en Utrechts Landschap nog in onderhandeling over de prijs en het contract.

De overname kwam vorige week officieel rond, bevestigde Den Hartigh van Utrechts Landschap gisteren. “Voor ons een mijlpaal, feest”, zegt hij. Maar er werd geen ruchtbaarheid gegeven aan de aankoop, voor Utrechts Landschap de grootste overname ooit, uit respect voor de zaak rond de toen nog vermiste Anne Faber in de Utrechtse regio.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden