Weblog
Utrecht is dé hotspot voor e-auto's
Deelauto's waarvan de accu wordt gebruikt als buurtbatterij: in sommige landen dromen ze ervan en in Amsterdam onderzoeken ze het al. Maar de echte koploper is Utrecht; daar brengen ze het idee sinds vanmiddag in de praktijk.
De stad Utrecht speelde zich vorig jaar al in de kijker met zijn slimme laadpaal, waarmee elektrische auto's kunnen worden opgeladen én ontladen, en zo dus als tijdelijke opslag voor stroom kunnen dienen. Ze worden opgeladen als er te veel stroom uit zonnepanelen en windmolens komt, en ontladen als de vraag naar stroom groter is dan het aanbod.
150 deelauto's
Daar komt nu een forse uitbreiding bij, in de vorm van elektrische deelauto's die als buurtbatterij kunnen gaan dienen. En dat niet alleen meer in de Utrechtse wijk Lombok, maar in tal van gemeenten in de provincie Utrecht. Daarvoor krijgt We Drive Solar 150 Renault ZOE's beschikbaar, geheel elektrische auto's met een accu van 43 kWh. Dat is genoeg voor pakweg 300 kilometer. Maar de 150 ZOE's samen zijn ook genoeg om 750 woningen een dag lang van stroom te voorzien.
Het laatste zal nooit gebeuren, want de auto's rijden uiteraard geregeld en kunnen dan geen stroom leveren. Anderzijds zijn de accu's ook vooral bedoeld om stroom aan het net te leveren als de vraag groot is. Dan kunnen ze het verschil maken tussen het wel of niet inschakelen van een extra (gasgestookte) energiecentrale.
Het initiatief in Utrecht is voor zover mij bekend het eerste waarbij deelauto's worden ingezet als buurtbatterij. Eerder deze week schreef ik over een Europees onderzoek, geleid door de Hogeschool van Amsterdam, naar het gebruik van auto-accu's als opslagsysteem voor het elektriciteitsnet. Utrecht gaat nu dus een stap verder door er een speciale elektrische deelauto aan te koppelen. Deelauto's wordt door velen, onder wie autofabrikanten, een grootse toekomst voorspeld.
Winst voor consument
Daar zullen niet alleen de gebruikers van die auto's profijt van hebben, zo stelt Konstantina Valogianni. In haar proefschrift (voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam) over het slim laden/ontladen van elektrische auto's toont ze aan dat een goed gebruik van de elektrische auto als (buurt)batterij de prijs van elektriciteit kan verlagen voor consumenten in het algemeen.
Winst voor verhuurder
Andere onderzoekers aan de Erasmus Universiteit keken juist naar de verhuurderskant van het verhaal. Huurauto's, en ook deelauto's, staan vaak stil en kosten dan in feite geld. Maar door de accu van de huurauto als tijdelijke opslag in te zetten, wordt ook tijdens de stilstand geld verdiend. De accu wordt dan geladen als de stroom goedkoop is en levert die stroom weer aan het net als de prijs hoog is.
Dit is de zesde aflevering in een korte serie over elektrisch vervoer. Een overzicht van de eerdere artikelen vindt u bij aflevering één: Mobiliteit in een stroomversnelling.