Verpakkingen

Unilever stopt met drankkarton, dat slechter is voor het milieu dan een petfles

null Beeld Unilever
Beeld Unilever

Na Jumbo stopt ook Unilever weer met het drankpak als alternatief voor plastic flesjes waarop sinds deze zomer statiegeld zit. Zo’n pak blijkt toch niet zo goed voor het milieu.

Onno Havermans

B-Better Water is alweer uit de schappen van de supermarkten verdwenen. Unilever introduceerde het nieuwe merk afgelopen voorjaar onder de slogan ‘Goed voor jou, nog beter voor de planeet’, maar kreeg stevige kritiek op die claim. De drankkartons waarin het water met een smaakje was verpakt, zijn niet duurzamer en scoren op veel aspecten zelfs slechter dan een petfles, analyseerde Recycling Netwerk Benelux.

Met de snelle aftocht van het drankpak volgt Unilever supermarktketen Jumbo, die deze zomer begon met de verkoop van water in een kartonnen pak maar daar in oktober alweer van afzag na vragen van consumentenprogramma Kassa. “We zijn tot de conclusie gekomen dat deze verpakking als alternatief voor het petflesje niet past binnen onze duurzaamheidsstrategie”, liet Jumbo weten.

Niet perfect

Kritiek op de verpakking is niet de reden waarom Unilever heeft besloten al zo snel te stoppen met de verkoop van water. “Bij een nieuw merk komt veel kijken”, zegt de woordvoerder. “Elk jaar kiezen we waar we in investeren, op dit moment is dat niet B-Better maar diverse andere merken binnen Unilever.” Het voedingsmiddelenbedrijf blijft erbij dat het drankkarton ‘niet perfect’ is, “maar wel duurzamer dan een gewone plastic waterfles”. Het pak zou voor 90 procent uit plantaardig materiaal bestaan: karton en afbreekbaar plastic.

Recycling Netwerk bestrijdt dat. Het drankpak bestaat voor 57 procent uit karton in plaats van de wettelijk voorgeschreven 70 procent. Het is zelfs voor 39 procent plastic en voor 3,6 procent aluminium, blijkt uit de analyse. Aluminium is nodig voor de houdbaarheid buiten de koelkast, maar het geldt als flink vervuilend voor het milieu. Mede daardoor zijn drankkartons minder makkelijk te recyclen dan plastic flessen.

Pleidooi voor statiegeld op drankpakken

Bovendien zorgt het statiegeld, dat sinds juli ook geldt voor de meeste kleine plastic flesjes (zuivel en sappen zijn uitgezonderd), ervoor dat bijna 90 procent van de plastic verpakkingen wordt gerecycled. Bij drankpakken is dat minder dan de helft. Recycling Netwerk pleit voor de invoering van statiegeld op drankpakken. Fabrikant Tetrapak liet al blijken daar niet per se tegen te zijn.

Zwerfinator Dirk Groot pleit al sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes voor uitbreiding naar drankkartons, omdat hij ziet dat producenten overstappen van plastic op kartonnen pakken. Die nemen ook in het zwerfafval de plaats van plastic flesjes in.

Lees ook:

Statiegeld heeft meteen effect: minder plastic flesjes in zwerfafval

Statiegeld op kleine plastic flesjes heeft meteen effect op de hoeveelheid zwerfafval, zeggen ervaren rapers aan de vooravond van World Cleanup Day.

Koffie drinken uit wegwerpbekers kan straks niet meer: vanaf 2023 verdwijnen ze van kantoor

Wegwerpkoffiebekertjes op kantoor zijn vanaf 2023 verboden. Plastic verpakkingen om kant-en-klaar voedsel mee te nemen mogen vanaf 2024 niet meer gratis zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden