Plastic soep

Uitvinding van Fionn (18): met gemagnetiseerde sla-olie plastic soep uit zee vissen

Deeltjes microplastic gevonden in de Arctische zeeën. Beeld
Deeltjes microplastic gevonden in de Arctische zeeën.Beeld

Hij is achttien jaar en heeft nu al een dijk van een uitvinding op zijn naam staan. Fionn Ferreira verzon een manier om met sla-olie en een magneet microplastics uit water te halen.

Wendelmoet Boersema

Daarmee kan deze Ierse jongen zomaar de nieuwe Boyan Slat worden. De inspiratie voor diens ‘Ocean Cleanup’, een soort enorme plasticvangarm in zee, kwam destijds ook uit zijn profielwerkstuk voor het vwo.

Ferreira bracht zijn jeugd door in Balleydehob, aan de Ierse zuidkust. Op een van zijn vele kajaktochten langs de kust zag hij hoe plastic deeltjes kleefden aan een met olie besmeurde steen. Hij vroeg zich af of dit ook gold voor het onschuldiger sla-olie. Ja dus. Ferreira deed thuis talloze proefjes om zijn idee te perfectioneren. Hij maakte de olie magnetisch, zodat je de olie inclusief plastic deeltjes uiteindelijk met een magneet kan afvangen. De oud-leerling van Schull Community College bouwde bovendien zijn eigen meetopstellingen en spectrometers om te zien of alle microdeeltjes zich wel hechten aan de olie. Dit voorjaar won hij er de internationale Google Science Fair mee.

Die prijs geeft hem de mogelijkheid de uitvinding – het patent staat op zijn naam – in praktijk te brengen. Een manager in New York handelt de duizend mailtjes per dag af die hij nu uit alle hoeken krijgt van ingenieurs en prestigieuze bedrijven. Rijk hoeft hij er niet van te worden, zei hij tegen RTV Noord. De Rijksuniversiteit Groningen mocht de rijzende ster dit jaar inschrijven voor een studie scheikunde. Een echte ster is er al naar hem vernoemd: de ‘minor planet (34457) Fionnferreira’. Uiteraard zelf ontdekt, bij een wetenschapscompetitie voor scholieren.

Lees ook:

Boyan Slats zeebezem veegt niet alleen plastic, maar ook zeedieren op

De Ocean Cleanup vangt ook drijvende zeediertjes, waarschuwt een bioloog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden