Uitstoot CO2 stijgt niet ondanks groei economie

Winnende World Press Foto in de categorie 'Dagelijks Leven', getiteld 'China's kolenverslaving'. Beeld AP
Winnende World Press Foto in de categorie 'Dagelijks Leven', getiteld 'China's kolenverslaving'.Beeld AP

De uitstoot van broeikasgassen neemt wereldwijd al twee jaar niet meer toe, terwijl de wereldeconomie in die tijd wel flink groeide. Dat komt vooral doordat wind en zon steeds belangrijker worden bij het opwekken van stroom.

Koos Schwartz

De aloude milieuwet die leerde dat economische groei altijd gepaard gaat met een hogere uitstoot van broeikasgassen, lijkt zijn geldingskracht te verliezen.

Deze conclusie trekt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het Agentschap, dat 29 meestal westerse landen adviezen geeft op energiegebied, meldde vorig jaar dat 2014 het eerste jaar was waarin de wereldeconomie wel stevig groeide, maar de uitstoot van broeikasgassen - als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen - niet. In 2015 is dat opnieuw gebeurd, maakte het IEA gisteren bekend op basis van 'voorlopige' data: wel 3,1 procent groei, maar geen groei in de uitstoot van broeikasgassen.

Hogere welvaart
De bevindingen van het IEA zijn belangrijk en geven aan dat het misschien toch mogelijk is dat landen welvarender worden zonder dat ze daarbij (veel) meer broeikasgassen uitstoten. Er is overigens een forse beperking van die uitstoot nodig om de opwarming van de aarde (enigszins) binnen de perken te houden. Op de grote klimaatconferentie in Parijs is eind 2015 afgesproken dat het op aarde niet meer dan twee graden warmer mag worden dan tijdens het pre-industriële tijdperk en dat die opwarming eigenlijk de 1,5 graad niet zou moeten overstijgen.

Uitgerekend in China en de VS, de twee landen die de meeste broeikasgassen uitstoten, is die uitstoot vorig jaar verminderd. Dat komt vooral doordat China veel investeert in hernieuwbare bronnen als wind en waterkracht en minder afhankelijk wordt van kolen. In 2011 waren kolen goed voor 80 procent van China's energiebehoefte, vorig jaar was dat nog 70 procent.

In de VS zijn nogal wat energiecentrales overgeschakeld van kolen op het schonere gas. Vooral daardoor is de CO2-uitstoot van de VS in 2015 met 2 procent gedaald. In het Midden-Oosten, Europa en Azië (exclusief China) steeg de uitstoot wel licht. In Nederland ook. Dat kwam vooral door de inzet van nieuwe kolencentrales.

Serieuze opmars
Volgens het IEA zijn hernieuwbare energiebronnen aan een serieuze opmars bezig. Van de nieuwe stroomopwekkingsprojecten draait 90 procent op hernieuwbare bronnen en rond de 50 procent op wind. Vooral China en Duitsland hebben fors geïnvesteerd in windenergie.

Zon en wind lijken voor een ommekeer te zorgen. Jarenlang steeg de uitstoot van broeikasgassen jaarlijks gemiddeld met 2,3 procent. Dat kwam vooral door de groeiende energiebehoefte van China en andere opkomende economieën. De enige jaren waarin die uitstoot niet steeg, waren jaren van economische crisis (1980-82, 1992, en 2009).

De IEA maakt zijn definitieve gegevens over de uitstoot van CO2 bekend in zijn World Energy Outlook die in juni verschijnt. Daarin zullen ook de laatste gegevens over het energieverbruik van landen en sectoren zijn verwerkt.

De cijfers van het Agentschap hebben alleen betrekking op de CO2-uitstoot die het gevolg is van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ze bevatten de uitstoot van het verkeer, de luchtvaart en van consumenten, maar niet de broeikasgassen bijvoorbeeld die vrijkomen bij de rijstbouw en afkomstig zijn van vee. Die zijn naar schatting goed voor circa een derde van de mondiale uitstoot van broeikasgassen.

Energiecentrales (die draaien op fossiele brandstoffen) zijn de grootste uitstoters van CO2. Daarna volgen het verkeer, huishoudens en de industrie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden