null

Duurzame 100

Twaalf jaar Duurzame 100: Wat er gebeurde & wie er won

Beeld Werry Crone

Dit is jaar dertien van de Duurzame 100. Wat ging er vooraf aan editie 2021?

Frank Straver
null Beeld

In 2009 schreef Trouw: ‘De schade voor verzekeraars door het klimaat stijgt’. Pieter Winsemius, oud-milieuminister (VVD), won vanwege zijn groene koers, in het jaar van de economische crisis.

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

In 2010 schreef Trouw: ‘Het milieu krijgt links en rechts een paragraafje’. Herman Wijffels, topbestuurder (Rabo, SER, Wereldbank) en CDA-prominent, won vanwege zijn groene invloed.

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

In 2011 schreef Trouw: ‘Er komt een certificaat voor milieuvriendelijke groenten’. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, nu ook bekend van de Klimaatzaak tegen de overheid, won. Net als in 2012 en 2013.

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

In 2014 schreef Trouw: ‘Havendirecteur: Milieuregels schaden het belang van Rotterdam’. Bas Eickhout, Europarlementariër (GroenLinks), won omdat hij in Brussel de duurzame voorhoede aanvoerde.

null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

In 2015 schreef Trouw: ‘De sterke groei van duurzame energie blijkt een sukkeldrafje’. Maurits Groen, duurzaam ondernemer (WakaWaka), won met zijn baanbrekende schone led-lamp.

null Beeld Lars van den Brink
Beeld Lars van den Brink

In 2016 scheef Trouw: ‘Boeren zijn verbijsterd over een nieuw plan voor bosaanplant’. Willem Ferwerda, directeur van Commonland, won vanwege zijn toonaangevende organisatie voor natuurherstel.

null Beeld Inge van Mill
Beeld Inge van Mill

In 2017 schreef Trouw: ‘Gezonde voeding wordt duurder, snoep en suikers goedkoper’. Volkert Engelsman, directeur van biogroothandel Eosta, won met zijn pleidooi voor prijzen waarin milieu-impact meetelt.

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

In 2018 schreef Trouw: ‘Zonder insecten overleven we niet; binnen tien, twintig jaar is het crisis’. Louise Vet, hoogleraar ecologie in Wageningen, won als aanvoerder van het Deltaplan Biodiversiteit.

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

In 2019 schreef Trouw: ‘De wereldwijde berg elektronisch afval groeit zorgwekkend hard’. Dirk Groot , alias de Zwerfinator, won omdat hij zwerfafval registreert en statiegeld bepleit.

null Beeld Judith Jockel
Beeld Judith Jockel

In 2020 schreef Trouw: ‘Samen met 2014 was 2020 het warmste jaar ooit’. De Jonge Klimaatbeweging, een netwerk van klimaatjongeren won, omdat ze op constructieve toon actievoeren.

De verhalen achter alle Duurzame 100-initiatieven, filmpjes, info, een podcast en een klimaatzelftest vindt u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden