Trump-regering in beroep tegen stillegging van omstreden oliepijpleiding
De Amerikaanse regering gaat in beroep tegen een uitspraak van een federale rechter in de staat Montana, die de aanleg van een omstreden oliepijpleiding door kwetsbaar natuurgebied heeft stilgelegd.
Het plan voor het Keystone XL-project is al tien jaar oud, maar zeer omstreden bij natuurbeschermers en bij indianen die delen van het land bezitten. De 1900 kilometer lange pijpleiding kan 830.000 vaten olie per dag verplaatsen vanuit de Canadese staat Alberta naar de raffinaderijen aan de Amerikaanse zuidkust in de staat Texas.
Onder president Barack Obama werd het plan in de ijskast gezet, maar in 2017 tekende president Trump een decreet die dat terugdraaide en de versnelde aanleg van de leiding beval. De rechter legde het project in november vorig jaar stil omdat er meer onderzoek nodig is naar de gevolgen voor het milieu. Volgens hem waren die niet voldoende doordacht.
Felle protesten
Het project oude project heeft in het verleden tot felle protesten geleid. De Sioux-indianen van Standing Rock voerden in 2017 maandenlang achtereen actie tegen de pijplijn en riepen op tot wereldwijde protesten om de bouw tegen te houden. “Wij zullen vechten om onze wateren en heilige plaatsen te beschermen tegen de schaamteloze particuliere belangen die deze pijpleiding er doorheen willen krijgen”, zei een stamhoofd destijds.
En ondanks dat buurland Canada goede sier maakt met beloftes die bij het gedachtegoed van de indianen aansluiten - over CO2-belasting en going green, investeert de Canadese premier Justin Trudeau volop in de aanleg van een omstreden oliepijpleiding. Volgens zijn minister van financiën Bill Morneau is de aankoop van de pijpleiding de enige manier om te verzekeren dat het project doorgaat.
De indianen en natuurbeschermers waren mede daarom ook blij met de beslissing van de rechter in Montana, die het project (voorlopig) aan banden legde, maar kunnen zich nu opmaken voor een nieuwe episode.
Lees ook:
‘Groene’ Canadese premier laat nieuwe oliepijpleidingen aanleggen
De regering van Canada investeert in een omstreden oliepijpleiding nu een particulier bouwbedrijf na felle protesten is afgehaakt. ‘Economisch noodzakelijk’, zegt premier Trudeau.
Canadese provincie blokkeert aanleg omstreden oliepijp
De toekomst van een controversieel olieproject is onzeker na milieuprotesten. Volgens premier Trudeau komt de oliebuis er toch.
De Sioux van ‘Standing Rock’ roepen op tot wereldwijd protest
De omstreden Amerikaanse oliepijplijn Dakota Access komt er. Het US Army Corps of Engineers dat verantwoordelijk is voor de Amerikaanse waterwegen, geeft in opdracht van president Trump toestemming voor de aanleg.
Trump blaast omstreden oliepijpleidingen nieuw leven in
Zijn voorganger Barack Obama trok eind 2015 een streep door de plannen. Maar als het aan de kersverse president Donald Trump ligt, wordt de aanleg van twee grote, omstreden oliepijpleidingen dwars door het hart van de Verenigde Staten alsnog ten uitvoer gebracht.