Trump perkt natuurgebieden in

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Twee monumentale Amerikaanse natuurgebieden verliezen hun beschermde status. Dat maakt de weg vrij voor mijnbouw. Milieuorganisaties en inheemse groepen zijn strijdvaardig.

Melanie Zierse

De Amerikaanse president Donald Trump wil flink snijden in twee na­tionale natuurmonumenten in de staat Utah. ‘Bears Ears’ verliest volgens het plan 85 procent land en van ‘Grand Staircase-Escalante’ blijft nog maar de helft over. Geen enkele Amerikaanse president heeft ooit zo’n grote reductie van beschermd land aangekondigd.

“Sommige mensen denken dat de natuurlijke rijkdommen van Utah moeten worden beheerd door een handjevol bureaucraten ver weg in Washington. En wat denk je? Die hebben het mis”, zei Trump in Salt Lake City, de hoofdstad van Utah.

In plaats daarvan wil Trump dat het land onder de hoede komt van de lokale overheid. “Jullie kennen dit land het beste en houden er het meeste van. Jullie weten het best hoe jullie voor dit land moet zorgen”, aldus de president in zijn speech.

Dit betekent dat de gebieden ­mogelijk opengesteld worden voor olieboringen, om mijnbouw te be­drijven of voor houtkap. Deze activiteiten zijn nu nog verboden vanwege de beschermde status van de ­natuurgebieden. Wegverkeer en recreatie zijn niet toegestaan, maar ook daar kan verandering in komen.

In april dit jaar gaf Trump de Republikeinse minister van binnenlandse zaken Ryan Zinke al de opdracht uit te zoeken welke 27 nationale natuurmonumenten opgeheven of verkleind konden worden. Het inkrimpen van Bears Ears en Grand Staircase-Escalante waren twee van zijn aanbevelingen.

Voorstanders zien het inperken van de beschermde gebieden als een kans om de economie in afgelegen plaatsen een impuls te geven. Volgens hen is de ‘federale landroof’ ­door­geslagen. De gebieden die de overheid beschermt, zijn in hun ogen te groot.

Grand Staircase-Escalante bevat een van de grootste steenkoolreserves van de Verenigde Staten. Het delven van deze grondstof zou banen op kunnen opleveren. In de buurt van Bears Ears is alleen uranium te vinden.

Niet iedereen is het eens met de aankondigde plannen van Trump. ­Milieuorganisaties en inheemse groepen vinden dat de status behouden moet blijven om de heilige grond, honderdduizenden culturele artefacten en archeologische objecten te beschermen.

“We zullen meteen terugvechten. Alle vijf de stammen werken samen om Bears Ears te verdedigen”, zei advocaat Natalie Landreth van het Na­tive American Rights Fund tegen persbureau Reuters. Stamleden bezoeken Bears Ears regelmatig om ceremonies en helende rituelen uit te voeren en om kruiden en hout te verzamelen voor medicinale en spirituele doeleinden.

Er zijn al meerdere aanklachten tegen president Trump ingediend bij de federale rechtbank in Washington. Trump gaat zijn boekje te buiten, aldus de activisten. Alleen het Congres, en niet de president, heeft volgens hen de bevoegdheid om een nationaal monument in te krimpen.

Of de rechter ze daarin gelijk geeft, is nog maar de vraag. In het verleden hebben presidenten weleens de grootte van nationale monumenten aangepast, maar dat was in veel mindere mate dan Trump nu van plan is. Er kwam toen nauwelijks kritiek op, laat staan dat die besluiten werden aangevochten in de rechtbank.

De ­huidige rechtszaken tegen president Donald Trump kunnen nog jaren ­duren, zelfs tot na zijn presidentschap.

Park of monument?

Presidenten hebben sinds 1906 de mogelijkheid een gebied aan te wijzen als nationaal monument. Dit in tegenstelling tot nationale parken, die alleen door het Congres aangewezen kunnen worden. De zogenoemde Antiquities Act is bedoeld om heilige locaties, artefacten en historische objecten te beschermen.

Niet alleen natuurgebieden kunnen deze beschermde status krijgen, maar ook andere bezienswaardigheden, gebouwen of objecten van historisch of wetenschappelijk belang. Zodra iets een nationaal monument is, valt het onder het beheer van de federale overheid. De Antiquities Act zegt niet expliciet of een president de status van een monument kan opheffen of het gebied ervan kan verkleinen. Het is nog nooit gebeurd dat een president een nationaal monument volledig wilde opheffen.

Lees ook: Regering-Trump draait verbod op plastic flesjes in nationale parken terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden