Jaarcijfers
Triodos raakt wat klanten kwijt, maar volgens de topman is dat niet zorgwekkend
De duurzame Triodos Bank verandert van karakter. Hypotheken worden steeds belangrijker.
De duurzame Triodos Bank wordt steeds meer een hypotheekbank. Hypotheken maken nu zo’n veertig procent uit van het balanstotaal van de bank. Triodos financiert onder meer de bouw van energiezuinige nieuwbouwwoningen en de verduurzaming van bestaande woningen.
Terwijl de hypotheekportefeuille in 2022 flink groter (23 procent) werd, daalde de kredietverlening aan zakelijke klanten een beetje. Ook het klantenbestand van Triodos nam, na jaren van groei, wat af: van 747.000 naar 744.000.
Volgens bestuursvoorzitter Jeroen Rijpkema is dat geen reden tot zorg. Een aantal klanten liep weg omdat Triodos tijdens de coronacrisis een tijd negatieve rentes berekende – nu keert de bank wel weer rente uit op spaarrekeningen.
In Spanje verloor de bank klanten omdat er kantoren werden gesloten en de verdere digitalisering van de bank is sommige klanten te veel, zei Rijpkema in een toelichting op de resultaten van Triodos over 2022.
De winst van de bank kwam uit op 49,9 miljoen euro, een fractie lager dan de 50,8 miljoen van 2021. Hoewel Triodos gebaat was bij de stijgende rentes, had het ook met hogere kosten te maken. De bank reorganiseert en moest bovendien extra mensen aantrekken voor de controles op klanten en hun transacties. Daarmee was zo’n 23 miljoen euro gemoeid. Inmiddels houdt bijna 15 procent van het personeelsbestand zich bezig met dat soort controles.
Extra kosten maakte Triodos ook voor de oprichting van een handelsplatform, waar certificaten (een soort aandelen) van Triodos in de toekomst op kunnen worden verhandeld. Die certificaten zijn onderdeel van een al drie jaar durende, hoog opgelopen ruzie tussen de Triodos-directie en zo’n 2300 certificaathouders.
Financiële problemen
Certificaathouders konden hun stukken altijd alleen aan Triodos zelf verkopen. Maar in coronatijd werden er zo veel stukken aangeboden dat de bank die inkoop moet staken. Met als gevolg dat de certificaathouders hun bezit niet te gelde konden maken en sommigen in financiële problemen raakten.
Het conflict liep zo hoog op dat een groep gedupeerde beleggers naar de Ondernemingskamer stapte. Zij vinden de Triodos-directie alleen naar het belang van de bank heeft gekeken en in het verleden niet goed duidelijk heeft gemaakt welke risico’s er aan de certificaten verbonden waren. Zij willen daarom dat er een groot onderzoek komt naar het beleid van de bank. Triodos voelt daar niets voor. Een oproep tot bemiddeling van de Ondernemingskamer leidde niet tot resultaat.
De verwachting was dat de Ondernemingskamer zich op 1 maart zou uitspreken over de kwestie, maar dat is nog niet gebeurd. Volgens Rijpkema kan de uitspraak nu elke dag komen. Vooruitlopen op het oordeel van de Ondernemingskamer wilde hij donderdag niet.
Het handelsplatform dat Triodos ontwikkelt, maakt het mogelijk dat certificaathouders hun stukken aan andere certificaathouders kunnen verkopen. Nadeel is wel dat die verkoop hun veel minder geld oplevert dan wanneer Triodos die stukken zelf had gekocht.
Triodos verstrekte in 2022 voor 452 miljoen euro aan leningen voor duurzame projecten en werd (mede-)financier van 611 projecten op het gebied van duurzame energie. Die projecten leverden volgens de bank een hoeveelheid stroom op die gelijk staat aan het verbruik van 7,4 miljoen huishoudens wereldwijd. Triodos heeft geen leningen uitstaan bij de Zwitserse bank Credit Suisse, die in grote financiële problemen is geraakt.
Lees ook:
Triodos ‘betreurt’ gang naar rechter van duizenden beleggers
De ruzie tussen Triodos Bank en zijn investeerders escaleert nu een groep van duizenden beleggers naar het gerechtshof in Amsterdam is gestapt. Zij willen daar duidelijkheid afdwingen over hoe het kan dat zij al ruim tweeënhalf jaar niet bij hun geld kunnen.