Raad voor de leefomgeving

‘Treuzel niet met waterstof, Nederland kan koploper zijn’

Koning Willem-Alexander bij de opening van de groene-waterstofinstallatie Hystock van Gasunie. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander bij de opening van de groene-waterstofinstallatie Hystock van Gasunie.Beeld ANP

Nederland moet haast maken met waterstof, een duurzaam gas dat een sleutelrol kan spelen in de verduurzaming van de economie. Dat zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies aan het Rijk.

Frank Straver

Nederland kan internationaal koploper worden met groene waterstof, een duurzaam gas dat geproduceerd wordt uit elektriciteit van windmolens of zonnepanelen. Voormalige aardgasbuizen in de grond zijn uitermate geschikt om te benutten voor het transport van waterstof, stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) maandag in een advies aan het Rijk. Dit kan een sleutelrol spelen in de verduurzaming van de economie.

Om die kans te verzilveren zal een nieuw kabinet snel regels opstellen voor de uitrol van waterstof. Want hoewel de politiek hoge verwachtingen heeft van groene waterstof, ontbreekt het volgens de Rli nog aan stimulering, met regels en subsidies. Dat moet veranderen omdat waterstof een ‘essentieel onderdeel’ is voor het halen van de Parijse klimaatmodellen, aldus de Rli.

Blauwe waterstof

Ondertussen maken andere landen, in Azië, Europa en Afrika, aanstalten met de grootschalige productie van waterstof. ‘Omdat het belangrijk is geen achterstand op te lopen’ ten opzichte van het buitenland, moet Nederland volgens de Rli snel van start met groene waterstof. Die energiedrager kan fabrieken van het aardgas afhelpen, grondstoffen vergroenen en mogelijk huizen van hun cv-ketel afhelpen. Daarvoor moeten aardgasbuizen technisch klaargemaakt worden, aldus de Rli. Ook nieuwe, grote waterstofbuizen zijn nodig. Net als voor elektriciteit en aardgas is een handelsplatform (‘een waterstofbeurs’), met aanbod en vraag, volgens de Rli wenselijk.

Kritiek op waterstof is er ook. De kosten zijn hoog en de energieverliezen groot, aldus experts. Omdat het aanbod van stroom van windmolens en zonnepanelen nog beperkt is, kan Nederland ook starten met ‘blauwe waterstof’. Dat is een alternatief voor aardgas, maar wel gemaakt van vuile energiebronnen. De broeikasgassen die daarbij vrijkomen kunnen diep in de grond opgeslagen worden, zodat blauwe waterstof toch als duurzaam geldt.

Lees ook:

Groene waterstof als een toekomstbelofte (maar wordt die ook waargemaakt?)

Waterstofgas kan gaan doorbreken, zegt ook hoogleraar Ad van Wijk van de TU Delft. Want: huizen en fabrieken gasvrij maken met wind- en zonnestroom in kabels, dat ziet hij nu al misgaan. Kritiek op zijn ‘waterstofdroom’ is er ook. ‘Het is een transitieremmer.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden