Trawlers vissen Stille Oceaan leeg

null Beeld

Nederlandse reders, die tot voor kort met enorme vriestrawlers in de Stille Oceaan op horsmakreel visten, hebben volgens internationale experts bijgedragen aan een dramatische terugloop van deze vissoort.

Joop Bouma

Door toedoen van de varende visserijfabrieken is de horsmakreel in de zuid-Pacific vrijwel verdwenen. Vooral schepen onder Chinese en Russische vlag hebben een grote rol gespeeld bij de overbevissing. In twintig jaar is de vis, die veel in Afrika wordt gegeten, er met 90 procent teruggelopen. Dit blijkt uit onderzoek in acht landen door ICIJ, een samenverwerkingsverband van journalisten, naar de visserij op horsmakreel in de zuid-Pacific.

Gerard van Balsfoort, voorzitter van PFA, een Nederlandse federatie van reders, zegt dat er in de zuid-Pacific te veel vis is gevangen in een periode dat horsmakreel in een natuurlijke, neergaande cyclus zat. "De hele vloot is hier schuldig aan, ook de leden van de PFA." Sommige experts pleiten voor een totale vangststop van vijf jaar, zoals ooit in de Noordzee toen bleek dat de haring vrijwel was weggevist.

Volgende week komen twintig landen, waaronder ook de Europese Unie, in Santiago, Chili, bijeen in een poging maatregelen af te spreken. Er wordt al sinds 2006 gepraat over een beter visserijbeheer in het enorme zeegebied. Tot dusver is er geen bindend verdrag.

Volgens milieuorganisatie Greenpeace konden langeafstandsvloten, onder meer uit Europa, het afgelegen visgebied makkelijk bereiken dankzij overheidssubsidies op brandstof en EU-subsidies voor modernisering van schepen.

Interactieve kaart
Juist vandaag publiceert het Wereld Natuur Fonds (WNF) een interactieve kaart waarop te zien is wat de gevolgen zijn van overbevissing op de wereldzeeën tussen 1950 en 2006. Wetenschappers van de Universiteit van Brits Columbia in het Canadese Vancouver hebben voor WNF een methode ontwikkeld die zichtbaar maakt, in welke mate overbevissing de capaciteit van een zeegebied aantast om een gezonde visstand voort te brengen.

Op de kaart is te zien dat vrijwel in alle grote zeeën de productiviteit in meer of mindere mate is verslechterd door overbevissing, ook in de Stille Oceaan. Het WNF wil met de publicatie de discussie over een nieuw Europees visserijbeleid beïnvloeden. Volgens oceanen-expert Carel Drijver (WNF) toont Brussel onvoldoende verantwoordelijkheid voor de visserijactiviteiten van Europese reders op verre wateren. Het ontbreekt volgens hem onder meer aan transparantie over de vangsten. "De Nederlandse overheid moet zich in Brussel sterk maken voor toepassing van de Europese regels voor beheer van viswateren overal ter wereld. Anders stopt de roofbouw op natuurlijke hulpbronnen nooit."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden