Milieuvervuiling

‘Toezicht op milieuschade is niet op orde’

Milieucriminaliteit, zoals de illegale dump van elektronisch afval, komt vaak voor. Beeld ANP
Milieucriminaliteit, zoals de illegale dump van elektronisch afval, komt vaak voor.Beeld ANP

Het systeem voor milieuvergunningen, toezicht en handhaving (VTH) op milieuschade is niet op orde, stelt een commissie onder leiding van VVD-coryfee Jozias van Aartsen. Dat leidt tot ‘gezondheidsschade, economische schade en bestuurlijke schade’.

Redactie Trouw

Zo is onder meer niet duidelijk waar de 29 omgevingsdiensten wel en niet verantwoordelijk voor zijn, omdat ze te afhankelijk zijn van bijvoorbeeld gemeenten en provincies. Een reeks incidenten - zoals het storten van granuliet in een Gelderse natuurplas, zwarte neerslag door Tata Steel en de uitstoot van giftige stoffen bij Dordrecht - komen volgens de commissie door de structurele fouten in het VTH-systeem.

Te veel van de 29 omgevingsdiensten zijn bovendien te klein om zelf alle kennis en kunde in huis te hebben, en moeten daarvoor hulp vragen aan andere diensten. Ook is het takenpakket vaak te groot of te uitgebreid. Verder is het stelsel niet goed voorbereid op de toekomst. Door de Omgevingswet wordt het werk van de omgevingsdienst complexer.

Opsporing van milieucriminaliteit moet weer prioriteit worden

De commissie vindt dat de diensten uitgebreid moeten worden, zodat de opsporing van milieucriminaliteit weer een prioriteit kan worden. Ook moeten ze meer loskomen van gemeenten en provincies. Daarnaast moeten alle diensten in de basis hetzelfde takenpakket krijgen.

Eerder was de Algemene Rekenkamer ook kritisch over het VTH-stelsel. Informatiesystemen zouden niet op elkaar aansluiten en fouten bevatten. De Rekenkamer noemde het een serieus, maar onzichtbaar probleem en het gebrek aan inzicht ‘onverantwoord’.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat) had om het onderzoek gevraagd. Zij zei eerder te hopen dat we zoveel mogelijk uitstoot van schadelijke stoffen naar bodem, water en lucht kunnen voorkomen, in plaats van achteraf te moeten herstellen.

Lees ook:

Criminelen steeds creatiever met het lozen van drugsafval

Er wordt minder chemisch afval gevonden, maar dat betekent niet dat er ook minder drugs worden geproduceerd. Criminelen bedenken nieuwe foefjes om hun chemische afval te lozen, zo ziet de politie. Wat is daarvan het effect op mens en milieu?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden