Uitstoot
Tata Steel krijgt aangifte en boetes aan de broek voor vervuiling
Boetes, een aangifte en een actie in Wijk aan Zee. De milieudienst, de rechtbank en omwonenden treden deze week op tegen staalfabriek Tata.
Tata Steel ligt aan alle kanten onder vuur vanwege vervuiling. De omgevingsdienst deed woensdag aangifte tegen het bedrijf. Tata Steel overtreedt volgens de toezichthouder de wet door emissies niet goed te meten.
Tegelijk deelde de rechtbank in Amsterdam woensdag twee boetes uit aan het staalbedrijf vanwege de verspreiding van stofwolken en het overtreden van milieuregels. Komende vrijdag gaan omwonenden de straat op om te protesteren tegen de continue luchtvervuiling.
De aangifte van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied draait om de cokesgasfabrieken. De dienst nam hoge concentraties stof waar bij de schoorstenen van deze installaties. Apparatuur die deze emissies zou moeten meten, blijkt niet goed te zijn afgesteld door Tata en is niet geijkt. De toezichthouder neemt deze tekortkoming hoog op. Zonder de meetgegevens is niet te bepalen of Tata wel aan de vergunning voldoet, stelt de dienst.
Vooral de oude cokesgasfabriek 2 is omstreden. Dat is een van de meest vervuilende installaties van het bedrijf. De omgevingsdienst gaat Tata ook drie keer een dwangsom van 100.000 euro opleggen omdat sprake was van zogeheten ‘rauwe cokes’. Het proces om gas uit steenkool te verwijderen verloopt dan te koud, wat extra vervuiling oplevert. Bij iedere keer dat dat gebeurt, volgt een dwangsom van 100.000 euro tot een maximum van 1,5 miljoen euro. De toezichthouder onderzoekt nog of de vergunning voor de fabriek ingetrokken kan worden als Tata in gebreke blijft.
Lekkages en storingen
Die cokesgasfabriek 2 blijkt al sinds de bouw in 1972 niet goed te functioneren, zo onthulde EenVandaag vorige week. Volgens onder anderen oud-medewerkers waren vanaf het begin lekkages en storingen aan de orde van de dag. Steeds zijn die gebreken opgelapt. Gedwongen sluiting is weleens overwogen door de toezichthouder, maar nooit doorgezet.
De boetes van in totaal 110.000 euro die de rechtbank van Amsterdam gisteren uitdeelde, gaan om overtredingen van de milieuregels tussen 2018 en 2021. Het gaat onder meer om het verspreiden van stof, ook zogeheten ‘zwarte sneeuw’, en het zonder vergunning lozen van afvalwater. Tata zegt in een reactie de overtredingen te betreuren en maatregelen te hebben genomen om die in de toekomst te voorkomen.
De verbeteringen gaan niet ver genoeg, vinden critici die vrijdag actie gaan voeren in Wijk aan Zee. De cokesgasfabriek 2 moet in ieder geval zo snel mogelijk dicht is de eis. Onderzoeken van onder meer het RIVM en de GGD hebben aangetoond dat de uitstoot kankerverwekkend is. Volgens het bedrijf kan de fabriek niet zomaar dicht. Tata heeft een plan om het proces van staal maken te vergroenen met behulp van waterstof. In 2030 moet dat draaien, waarna de omstreden fabriek gesloten kan worden.
Voor de vergroening wil Tata subsidie uit de schatkist krijgen, wat in de miljarden kan lopen. Milieudefensie en bewonersorganisaties riepen onlangs politiek Den Haag op aan eventuele steun harde voorwaarden te verbinden. De cokesgasfabriek 2 zou in ieder geval zo snel mogelijk dicht moeten, op z’n laatst op 1 januari 2025.
Omwonenden dringen al jaren aan op sluiting van die installatie. Vorig jaar deden honderden burgers en organisaties een massa-aangifte tegen het concern. Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of Tata strafrechtelijk vervolgd zal worden.
Lees ook:
Grote vervuilers betaalden recordbedrag voor hun CO2-uitstoot
De verkoop van CO2-uitstootrechten aan grote vervuilers bracht de Staat in 2022 voor het eerst meer dan 1 miljard euro op. De chemiesector bleef de dans ontspringen, dankzij gratis rechten.