Vogelbescherming

Tapuit krabbelt op dankzij kippengaas en droge zomers

Tapuit met kever op Terschelling.
 Beeld Harvey van Diek
Tapuit met kever op Terschelling.Beeld Harvey van Diek
Onno Havermans

Het zorgenkind van de natuurbescherming veert voorzichtig op. Twee droge, warme zomers en een reeks beschermingsmaatregelen pakken vooralsnog goed uit voor de tapuit. Voor de kleine zangvogel was 2019 al een topjaar en dit jaar zijn er opnieuw meer geteld.

In het Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds elke twee jaar uitbrengt, werd de tapuit afgelopen september nog genoemd als een van de broedvogels die dreigen uit Nederland te verdwijnen. De populatie is razendsnel gedaald, van duizenden broedparen in de jaren zeventig naar hooguit 250 in 2013.

Tapuiten zijn sindsdien alleen nog te vinden in de Noord-Hollandse duinen, het Drents-Friese Wold en op de Waddeneilanden. Maar daar krabbelt de tapuit langzaam op, meldt de Vogelbescherming. De warme droge zomers zorgen voor een verbetering van hun leefgebieden. De overheersing van grassen neemt af en er ontstaat een open vegetatiestructuur met lage kruiden en veel zandige plekken.

Maaien en chopperen (het verwijderen van de vegetatie en een deel van de bovenste humuslaag) heeft een gunstig effect, blijkt uit onderzoek van Sovon Vogelonderzoek en de Stichting Biosfeer, net als winterbegrazing door schapen. Maar begrazing het hele jaar door bleek in het Drents-Friese Wold teveel van het goede, terwijl op Texel juist te weinig werd gegraasd.

Een toename van konijnen in de duinen lijkt ook bij te dragen aan het broedsucces van tapuiten, die graag in verlaten konijnholen nestelen. Het helpt als die holen met kippengaaas worden afgeschermd voor vossen en andere jagers.

Lees ook:

Gelderland probeert tapuit naar Veluwe te lokken

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de provincie Gelderland proberen de tapuit terug te lokken naar de Veluwe.

Twee derde van de dierenpopulatie is verdwenen – en dat is ook slecht nieuws voor de mens

Het aantal dieren neemt razendsnel af, waarschuwt het Wereld Natuur Fonds donderdag. Door toedoen van de mens staat de natuur onder grote druk, en dat is ook slecht voor de mens zelf.

Noord-Holland wil de tapuit redden van de ondergang

Al jaren staan tapuiten op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten. In de Noord-Hollandse duinen moet een overeenkomst tot een stevige toename leiden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden