Opinie

Subsidieer zonne-energie op scholen

In het Lente-akkoord is een nieuwe consumentensubsidie voor zonnepanelen aangekondigd. Subsidiëren lijkt een sympathiek idee maar helaas doet het meer kwaad dan goed. Het is weggegooid geld.

Aren van Muijenmede-oprichter de Zonnefabriek en leverancier van zonnepanelen

Sinds begin dit jaar is 'normale' grijze stroom duurder dan energie via zonnepanelen. Zonder subsidie ligt de terugverdientijd van een systeem rond de 10 jaar terwijl panelen een levensduur van ten minste 25 jaar hebben. Door de subsidiemaatregel krijgt zonne-energie het predikaat 'hulpbehoevend' opgeplakt, waardoor de grote investeerders wegblijven.

Toch kan de overheid de sector een fantastische steun in de rug geven: subsidieer scholen voor de aanschaf van zonnepanelen. Scholen zijn grootverbruikers en betalen daarom veel minder voor energie dan huishoudens. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen meteen een stuk minder aantrekkelijk. De overheid kan dit 'gat' met subsidie dichten en zo ook scholen overhalen om te investeren in duurzame energie.

Daar komt nog een belangrijk argument bij. Uiteindelijk krijgen scholen geld van de overheid om de energierekening te betalen. Feitelijk is een subsidie voor scholen dus een subsidie voor de overheid zelf.

Met de zonnepanelen creëer je op scholen bewustwording. Het behoeft geen uitleg dat scholen de aangewezen instanties zijn om leerlingen kennis van zaken bij te brengen. En scholen lenen zich uitstekend voor zonne-energie. Scholen hebben grote daken en de meeste energie wordt overdag gebruikt, als de zon schijnt.

Een school met 'zon op school' kan zich profileren als groene, bewuste school. Dat is een sterk affiche. Afgelopen jaar heeft de provincie Noord-Holland scholen gesubsidieerd voor de aanschaf van zonnepanelen. De aanvraag werd vele malen overtekend, de animo was overweldigend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden