Duurzame 100
Stuur nominaties in voor de nieuwe Duurzame 100
Het nomineren voor de Duurzame 100 van 2022, de jaarlijkse top van burgerinitiatieven, begint.
Trouw zoekt nieuwe kanshebbers voor de Duurzame 100, een top voor uitblinkers die zich ‘van onderop’ inzetten voor duurzaamheid. Denk aan doortastende bomenplanters, duurzame voedseltelers, burgerinitatieven, coöperaties, of groepen die vervuiling aan de kaak stellen door naar de rechter te stappen. Het mogen personen zijn, maar ook collectieven.
Nomineren doet u zo
1. Stuur uiterlijk maandag 16 mei 2022 een mail naar deduurzame100@trouw.nl met maximaal 150 woorden over het burgerinitiatief dat u nomineert, plus uw motivatie.
2. Geef in de mail de naam en website (als die bestaat) van het initiatief. Vermeld ook het persoonlijk e-mailadres van de contactpersoon van het initiatief.
3. Een eerste toets door de redactie Duurzaamheid & Natuur van Trouw bepaalt of het initiatief op de groslijst komt.
4. Wie op de groslijst komt, ontvangt van Trouw via mail een nominatieformulier, waarin wij de genomineerde vragen om meer informatie. Uit de groslijst maakt een onafhankelijke Duurzame 100-jury een keuze.
Over de inzendingen kan niet worden gecorrespondeerd.
Vanaf oktober wordt Duurzame 100 van 2022 bekend gemaakt. Op 6 oktober is de ontknoping, dan wordt de winnaar onthuld. Op 7 oktober presenteert Trouw de lijst online en in de krant.
Burgerbewegingen in opkomst
Bij de aftrap van de nieuwe editie dit jaar ook een gesprek met ecoloog Thomas van Slobbe en Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel. Zij schreven het boek In Beweging over burgerinitiatieven. “Mensen worden mondiger en overheden en bedrijven houden daar in toenemende mate rekening mee”, signaleert Van Slobbe.
“In het bedrijfsleven en bij de overheid is geen discussie meer over de richting, maar wel over de snelheid”, zegt Nijboer. “Van het gas af, duurzame productie en consumptie. Dat is de koers en die is voor een groot deel onder druk van burgerinitiatieven tot stand gekomen.”
Van Slobbe: “De interactie tussen bedrijven, overheden en burgerinitiatieven gaat steeds intensiever worden. Er is bijna geen gemeente meer die iets bedenkt zonder ruggespraak met burgers. Het idee dat werknemers zonder schaamte aan hun familie moeten kunnen uitleggen wat ze doen, leeft breed, ook in de top van organisaties. Ik zeg niet dat alles de goede kant op gaat, maar de invloed van burgerinitiatieven is duidelijk aanwezig. Zij zetten druk op de ketel.”
Pensioenfonds vergroend
Van Slobbe stond dertien jaar geleden in de Duurzame 100 van Trouw. In die jaren was dit nog een ranglijst van personen die invloedrijk waren op het terrein van duurzaamheid en natuur. Nu is de Duurzame 100 voor de vierde keer een top ‘van onderop’, een reeks burgerinitiatieven.
Hoe burgerinitiatieven van invloed kunnen zijn, bleek vorig jaar toen de onafhankelijke jury ABP Fossielvrij als nummer één koos. De organisatie van onder meer docenten en ambtenaren wilde dat hun pensioenfonds alle belangen in onder meer de olie- en gasindustrie zou verkopen. Twee weken later besloot het ABP inderdaad alle fossiele investeringen te schrappen, mede onder druk van ABP Fossielvrij. Bestuursvoorzitter Corien Wortmann: “ABP Fossielvrij houdt ons hier al tijden scherp op.” Dit burgerinitiatief heet nu Fossielvrij en probeert nu ook andere investeerders, zoals ING, ertoe te bewegen om de fossiele industrie vaarwel te zeggen.
Statiegeld op kleine plastic flesjes
In eerdere jaren werden De Jonge Klimaatbeweging en zwerfinator Dirk Groot op het schild gehesen. De jonge klimaatactievoerders vormen een inspirator voor andere jongeren en hebben een missie in politiek Den Haag. Dirk Groot raapt plastic, legt in data vast wat hij vindt en bestookt overheden en bedrijven met die informatie, zodat zij hun regels en gedrag veranderen. Een vorm van burgerwetenschap. Mede dankzij zijn inspanningen kwam statiegeld op kleine plastic flesjes erdoor.
In hun boek hebben Nijboer en Van Slobbe ‘e-mailgesprekken’ met actieve burgers. “Er is veel begrip voor andere standpunten en men is minder polariserend dan je zou kunnen denken”, constateert Van Slobbe. “Het gaat onder meer over burgers die bomen planten om klimaatverandering tegen te houden, je hebt klimaatambassadeurs die nadenken over een andere inrichting van het landschap, er zijn energiecoöperaties. Er gebeurt zoveel en het gaat sneller dan iedereen voorspelt.”
Lees hier het hele interview met Van Slobbe en Nijboer
Het woord ‘burgerbeweging’ staat niet in de Dikke van Dale, zien ecoloog Thomas van Slobbe en Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel. “Toch is er sprake van een stroming. En wat er gebeurt vind ik ongekend.”
Lees ook:
De onvermoeibare burgers van ABP Fossielvrij zijn de winnaars van de Duurzame 100 van Trouw
Het burgercollectief ABP Fossielvrij is de nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw. Deze leraren, ambtenaren en agenten oefenen samen druk uit op pensioenfonds ABP. Ze eisen dat hun afgedragen pensioengeld niet meer in vervuilende industrieën wordt belegd.