CO2-compensatie

Studenten dienen klacht in tegen 'misleidende' reclame van Shell

null Beeld Hollandse Hoogte / Buitenlandse bureaus
Beeld Hollandse Hoogte / Buitenlandse bureaus

Studenten hebben bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen Shell. Volgens de rechtenstudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam is het misleidend dat Shell belooft de CO2-uitstoot van klanten te compenseren.

Redactie Trouw

In de reclamecampagne van Shell wordt beweerd dat de CO2-uitstoot van de kilometers die de klant rijdt, met het betalen van een extra eurocent per liter brandstof wordt gecompenseerd. “De CO2-compensatie die Shell aanbiedt, schiet op veel punten tekort en is bovendien onzeker”, zegt student Lisa van Langen.

Een van de beloftes van Shell is om bossen in Peru te beschermen tegen kap. “Wij tonen aan dat dit bos ook in de jaren voordat Shell dat bos beschermde niet werd gekapt”, aldus Van Langen. “Bovendien nemen de bossen door klimaateffecten steeds minder CO2 op en zou het bos kunnen afbranden.”

Totaalverbod op fossiele reclame

Reclame Fossielvrij en Greenpeace Nederland steunen de aanklacht van de studenten en pleiten voor een totaalverbod op fossiele reclame. De gemeente Amsterdam maakte in december al bekend te gaan onderzoeken of het dat soort reclame kan weren uit de publieke ruimte.

Shell laat weten dat de Reclame Code Commissie al eerder heeft geconcludeerd dat de uitingen van het bedrijf over CO2-neutraal rijden niet misleidend zijn. Volgens Shell rijden veruit de meeste mensen in Nederland nog niet in een elektrische auto en wordt hen met de compensatie de keuze geboden CO2-neutraal te rijden. Met de extra eurocent per liter brandstof koopt Shell CO2-credits uit natuurprojecten ‘die worden gecontroleerd door onafhankelijke, gecertificeerde partijen’, aldus een woordvoerder.

Lees ook:

Shell gaat vergroenen. Maar hoe?

Shell zal in 2050 zelf geen broeikasgassen meer uitstoten. Het concern wil vergroenen. Maar hoe? Beleggers raken bezorgd en roeren zich.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden