Stroombedrijven zijn laaiend over duurzame ranglijst

Energiecentrale EON op de Maasvlakte. Beeld Ed Oudenaarden, anp
Energiecentrale EON op de Maasvlakte.Beeld Ed Oudenaarden, anp

Drie grote energiebedrijven zijn het oneens met een ranglijst van duurzame stroomproducenten die milieu- en consumentenorganisaties hebben gemaakt. Eon, Electrabel en Essent weigerden medewerking omdat ze het niet eens zijn met de opzet. Nuon heeft ook kritiek, maar deed wel mee.

Joop Bouma

Volgens Essent gaat de ranglijst er aan voorbij dat de grote producenten met hun kolen- en gascentrales zorgen voor betrouwbare energievoorziening. Verder wordt in de ranglijst volgens de drie ten onrechte negatief geoordeeld over het bijstoken van biomassa in elektriciteitscentrales. Essent eindigt net als vorig jaar onderaan de lijst met 32 elektriciteitsleveranciers. Nuon staat bijna onderaan, op de 29ste plaats. Eon, Electrabel zitten in de middenmoot.

Dikke onvoldoendes
Greenpeace, Natuur en Milieu, Consumentenbond en ontwikkelingsorganisatie Hivos hebben de bedrijven beoordeeld op hun investeringen in opwekking, productie, levering en inkoop van stroom. Vier van de vijf energiereuzen scoren een dikke onvoldoende, aldus de samenstellers. "Juist zij hebben de meeste impact op het klimaat, ze hebben gezamenlijk in Nederland een marktaandeel van 85 procent."

De ranglijst is gemaakt om consumenten te helpen bij het kiezen van een duurzame energieleverancier. Net als vorig jaar wordt de ranglijst aangevoerd door kleine energiebedrijven die vaak lokaal opgewekte stroom leveren uit wind, zon of biomassa. De hoogst genoteerde grotere energieproducent is Eneco op plek 7. Het bedrijf investeert fors in windenergie.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Eon, dat een week geleden bekend maakte fossiele bedrijfsonderdelen te willen afstoten, is op de lijst gestegen omdat de firma eerder al aankondigde grote investeringen te willen doen in duurzame energieopwekking. Niettemin vindt ook Eon de ranglijst dubieus.

"We hebben ieder jaar geprobeerd de dialoog aan te gaan omdat we het niet eens zijn met de puntentelling", aldus woordvoerder Edwin Kotylak. "Biomassa als bijstook in centrales wordt in deze ranglijst negatief beoordeeld, terwijl in het Energieakkoord, dat nota bene mede door Greenpeace en Natuur en Milieu is ondertekend, is vastgelegd dat biomassa moet worden ingezet om de duurzame doelstellingen in 2023 te halen."

'Verkeerde conclusies'
Kotylak vindt ook dat kleine energieleveranciers, die zelf geen stroom produceren, niet kunnen worden vergeleken met grote bedrijven die met centrales de energieproductie in Nederland veilig stellen.

Ook Nuon zet vraagtekens bij de ranglijst, meldt woordvoerder Ariana Voltz. "Wij zien dat de onderzoekers slordig omgaan met de door ons aangeleverde feitelijke informatie. Daar bovenop worden ook nog eens onjuiste relaties gelegd tussen feiten. Dit alles leidt tot verkeerde conclusies."

Nuon wil volgend jaar niet mee meewerken als de opzet van de ranglijst niet verandert. Volgens de samenstellers wordt de ranglijst overigens gewoon gemaakt, ook als leveranciers zelf geen informatie verstrekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden