Automarkt
Strijd om eretitel lijkt beslecht: alweer is Toyota de grootste autoproducent ter wereld
Na vele jaren stuivertje wisselen is Toyota nu voor de derde keer op rij de grootste autoproducent van de wereld.
Ze zullen het op het Volkswagen-hoofdkwartier in Wolfsburg nooit toegeven, maar reken maar dat daar maandag even niet werd gelachen toen de nederlaag bekend werd. De nederlaag, ja, want het is al jaren een wedstrijd: welke autofabrikant bouwt de meeste auto’s per jaar?
En dat is in 2022 niet Volkswagen geweest. De Japanse autofabrikant Toyota is er voor de derde keer met de eretitel vandoor gegaan. De Toyota Motor Corporation fabriceerde vorig jaar ruim 10,4 miljoen auto’s, maakten de Japanners bekend. Bij de Volkswagen Groep liepen er ruim 8,2 miljoen voertuigen van de band. Toch een flink verschil, een groter verschil dan in de afgelopen jaren.
Voordat Toyota in 2020 de nummer-één-positie na vijf jaar overnam, was het voortdurend stuivertje wisselen tussen de Duitse en de Japanse fabrikant. Tussendoor meldde zich ook de Renault-Nissan-alliantie nog even als grootste, steeds ging het om minimale verschillen.
Het is nu voor het eerst dat de grootste ook heel afgetekend de grootste is, ziet ook autojournalist en analist Wim Oude Weernink. “Toyota is toch wel wat constanter bovenin. Toyota is stabieler en dat komt omdat het vooral één merk is. Ze hebben natuurlijk ook merken als Lexus en Daihatsu, maar het merk Toyota doet het in ieder werelddeel goed.”
Geen excuus voor Volkswagen Groep: iedereen had chiptekorten
Beide fabrikanten hadden in het afgelopen jaar te maken met dezelfde hindernissen (gebrek aan chips als gevolg van de corona-pandemie, vooral), dus dat kan voor VW geen excuus zijn. “Bovendien hadden Toyota-fabrieken in Japan daarnaast nog last van aardbevingen.”
Over productie-aantallen, en hoe die worden geteld, kun je nog discussiëren. Autofabrikanten zijn doorgaans concerns die meerdere merken voeren, die ze allemaal bij het totaal aantal geproduceerde auto’s meetellen. Alle beetjes helpen. De Volkswagen Groep heeft dan het meeste optelwerk te doen want het conglomeraat heeft niet alleen Volkswagen in huis maar voert ook merken als Audi, Skoda, Seat, Porsche, Bentley, Bugatti en Lamborghini. De Duitsers tellen bovendien ook de vrachtwagens van MAN en Scania mee.
Oude Weernink: “En Toyota heeft toch vooral Toyota. Als merk is Toyota dus veruit het grootste automerk ter wereld.” Als Toyota wél alle voertuigen meetelt die op één of andere manier onder de vleugels van het Japanse bedrijf worden gebouwd, komt het over 2022 zelfs uit op 10,6 miljoen eenheden.
Beide merken staan bekend als betrouwbaar en degelijk
Dat juist het beroemde Japanse merk en de net zo bekende Duitse fabrikant altijd in de topdrie opduiken, heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het imago van beide merken. Toyota staat al tientallen jaren te boek als zeer betrouwbaar. Uit verschillende nationale en internationale testen en onderzoeken komt al decennia naar voren dat een Toyota of zijn luxe zus Lexus het minst vaak naar de garage moeten.
Volkswagen koestert het imago van Duitse degelijkheid. “VW is ook duidelijk het sterkste merk binnen de Volkswagen Groep. Maar voor zowel Volkswagen als Toyota geldt: je weet wat je krijgt.”
Is de tweestrijd tussen de twee giganten volgens hem een wedstrijd die vooral speelt bij het publiek en bij de autoliefhebber? Of is het ook een prestige-kwestie die tot in de bestuurskamers van de grote fabrikanten gevoelig ligt? Oude Weernink: “Ze adverteren er niet mee als ze de grootste zijn gebleken, dus het wordt niet commercieel uitgebuit. Maar natuurlijk speelt dit intern bij de fabrikanten. Reken maar. Het is een eretitel.”
Lees ook:
Voor het eerst is Kia het best verkochte automerk in Nederland. Waarom eigenlijk?
Hoe het merk zich in minder dan dertig jaar heeft opgewerkt van bijna niets tot de grootste van het land.