Milieuvervuiling

Strand van Bonaire is tien keer vuiler dan Noordzeekust

Plastic afval op de kust van Bonaire. Beeld WNF
Plastic afval op de kust van Bonaire.Beeld WNF

De stranden van Bonaire zijn tien keer meer vervuild met plastic dan de Nederlandse kust. Dat is gebleken uit een jaar lang onderzoek, van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de plaatselijke milieuorganisatie Clean Coast Bonaire.

Joop Bouma

Vrijwilligers raapten in één jaar ruim 50.000 stuks afval van de stranden op Bonaire. Ze werkten volgens een wetenschappelijk protocol, de Ospar Marine Litter Monitoring-methode. Op vaste locaties werd het aangespoelde en achtergelaten afval opgeruimd en in kaart gebracht. Met het onderzoek willen de organisaties doelgerichte maatregelen stimuleren.

Aparte regeling voor de eilanden

Afgelopen juli kondigde staatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur en waterstaat na overleg met het bestuur van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba aan dat er per 2021 in Caribisch Nederland een verbod komt op wegwerpplastic. Rietjes, bestek, tasjes en dekseltjes voor eenmalig gebruik mogen er dan niet meer worden verkocht. Het verbod volgt op een soortgelijk besluit van het Europees Parlement voor de Europese Unie. De eilanden vallen niet onder de unie, vandaar de aparte regeling.

Bij de eilanden liggen kwetsbare koraalriffen. Saba werkt aan een plan om op het eiland een waterbottelfabriek te bouwen, ter vervanging van de import van plastic flesjes. Op de meetlocaties op Bonaire waar veel toeristen en bewoners verblijven, worden het meest sigarettenpeuken gevonden (5500 in een jaar) – ook op stranden die door bedreigde zeeschildpadden als nestgebied worden gebruikt.

Sigarettenpeuken bij het nest van een zeeschildpad op Bonaire. Beeld WNF
Sigarettenpeuken bij het nest van een zeeschildpad op Bonaire.Beeld WNF

Volgens WNF weten de meeste strandgangers niet dat de filters van sigarettenpeuken van kunststof zijn en dat er door de tabaksindustrie bij de productie van sigaretten chemische smaak- en geurstoffen aan die filters worden toegevoegd. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat één peuk acht liter water kan vervuilen. Op de stranden wordt ook veel industrieel plastic, onder meer afkomstig van de visserij, gevonden.

Volgens Merijn Hougee, plastic-­expert bij WNF, toont het onderzoek aan dat er snel maatregelen nodig zijn op Bonaire en op de andere eilanden. “Wij gaan ons met Clean Coast Bonaire inzetten voor invoering van het verbod op wegwerpplastic.” Beide organisaties­­ gaan door met onderzoek om in de toekomst na te gaan of overheidsmaatregelen­­ ook leiden tot vermindering van plastic op het strand.

Lees ook:

Verbod op wegwerpplastic in Caribisch Nederland

Er komt een verbod op wegwerpplastic in Caribisch Nederland. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn dat overeen gekomen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat).

Op het strand schuifel ik gehurkt van plastic naar plastic

Koos Dijksterhuis: Op onze strandwandelingen nemen we door badgasten achtergelaten en aangespoeld scheepsafval mee. Gemiddeld vullen we per vijf kilometer een vuilniszak per persoon. We nemen alleen kunststoffen mee, en klonten paraffine. Complete visnetten zijn te groot, te zwaar. Ik heb eens een koelkast, een printer en een autowrak aan zee gevonden.

De natuur op de Caribische eilanden is in gevaar

Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius holt de soortenrijkdom achteruit.‘Er moet nu echt iets gebeuren.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden