Steun voor statiegeld op blikjes en kleine flesjes blijft groeien

null Beeld anp
Beeld anp

De Vlaams-Nederlandse statiegeldalliantie groeit: 101 organisaties hebben zich al aangesloten.

Charlot Verlouw

Het aantal Nederlandse gemeenten dat zich aansluit bij de statiegeldalliantie van Recycling Netwerk Benelux groeit. De alliantie startte eind november vorig jaar met 21 leden. Dat waren vooral maatschappelijke organisaties en een enkele gemeente. Sindsdien is het aantal gemeenten gestegen tot 29, waaronder grote als Amsterdam, Utrecht en Haarlem. In totaal zijn nu 101 Vlaamse en Nederlandse organisaties aangesloten. Het is de bedoeling Luxemburg en Wallonië in de toekomst ook bij de alliantie te betrekken.

De alliantie wil de druk op regeringen vergroten om in zowel België als Nederland het statiegeld uit te breiden. Voor Nederland betekent dat statiegeld op kleine flesjes en blikjes, naast de grote flessen.

Draagvlak

Recycling Netwerk is blij met de diversiteit aan organisaties binnen de alliantie. “Nederlandse gemeenten uit alle uithoeken van het land doen mee”, zegt woordvoerder Tom Zoete. Ook uit de samenleving is draagvlak voor meer statiegeld. Zoete wijst op opiniepeilingen die de afgelopen jaren gedaan zijn en de petitie van Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer die zich inzet voor de bestrijding van zwerfafval. Die petitie werd bijna 60.000 keer ondertekend.

Supermarkten

Bij de ondertekenaars zitten geen supermarkten of verpakkingsbedrijven. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de branchevereniging van supermarkten, is tegen uitbreiding van statiegeld. Een onderzoek van denktank CE Delft, waaruit bleek dat statiegeld op blikjes en flesjes zwerfafval met 90 procent kan verminderen, werd door het CLB afgedaan als incorrect.

Ook zou de uitbreiding te veel kosten. Die zorg hoopt Zoete weg te nemen. “In Noorwegen draait al jaren een landelijk systeem waarbij winkeliers een vergoeding krijgen voor flessen. Die wordt betaald uit materiaalopbrengst, statiegeld dat niet geclaimd is en een bijdrage van drankenproducenten. De investering hebben ze dan na drie jaar terug.”

Binnen de gelederen van het CBL heerst wel onenigheid over het onderwerp: supermarkten Aldi en Lidl zijn niet per se tegen uitbreiding. Beide supermarkten hebben een eigen statiegeldsysteem dat kostendekkend is.

In maart bespreekt de Tweede Kamer de statiegeldkwestie, daarbij komt onder andere de petitie van Tinga ter sprake. “We hopen dat door deze toenemende druk het besluit genomen wordt om statiegeld uit te breiden”, zegt Zoete. “Rutte heeft gezegd het groenste kabinet ooit te worden, dit besluit hoort daarbij.”

Lees hier meer over het onderzoek van CE Delft: Statiegeld decimeert zwerfafval.

Lees ook het commentaar van Trouw van september vorig jaar: Statiegeld, waar wachten we nog op?

Lees hier meer over het statiegeldsysteem in Scandinavië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden