Persoonsgegevens

Steekproef: bijna een derde websites schendt privacywet

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Redactie Trouw

Bijna 30 procent van de websites heeft het privacystatement op hun site niet op orde. Dat meldt Stichting AVG na een steekproef onder bijna 1400 Nederlandse websites van uiteenlopende organisaties in tien verschillende branches.

De steekproef komt vijf jaar na invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze AVG stelt wettelijke eisen aan de bescherming van persoonsgegevens. Stichting AVG helpt verenigingen om daaraan te voldoen. Een privacystatement op een site laat bezoekers van die site weten wat er precies gebeurt met de persoonlijke gegevens die ze er invullen.

De steekproef laat zien dat bijna 30 procent van de organisaties geen privacybeleid op hun website heeft staan. Soms zijn die voorschriften bovendien niet erg makkelijk toegankelijk gemaakt.

Vooral kleinere financiële dienstverleners, scholen en horecagelegenheden zouden minder goed scoren, meldt Stichting AVG. Organisaties in de zorg en de makelaardij doen het dan weer wel goed.

Maarten Roelfs, voorzitter van Stichting AVG, noemt het ontbreken van een privacystatement vijf jaar na de invoering van de AVG een zorgwekkende ontwikkeling. “Een privacystatement is essentieel om transparantie en vertrouwen tussen organisaties en consumenten te bevorderen. Consumenten hechten steeds meer waarde aan goede omgang met hun persoonsgegevens”, aldus Roelfs.

Lees ook:
Overheid moet onmiddellijk stoppen met verzamelen van gegevens vliegtuigpassagiers

Iedereen die de afgelopen vijf jaar heeft gevlogen, zit met onder meer zijn geboortedatum, documentnummer, betaalgegevens, adresgegevens of gegevens van medepassagiers in die verzameling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden